ODTÜ KKTC Kampusü Rektörü Prof.Dr. Turgut Tümer, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC hükümetleri ile ODTÜ Rektörlüğü arasında imzalanan protokol ile kurulan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü'nun 2005'ten bu yana öğretim verdiğini belirtti. New York Üniversitesi ve California Üniversitesi gibi dünyanın birçok yerinde rastlanan çok yerleşkeli üniversitelerin örneği olan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nun diğerlerinden en belirgin farkının, idari ve akademik kararlarda bütünüyle ODTÜ'ye bağlı bir yapı içinde faaliyet göstermesi olduğuna değinen Rektör Prof.Dr. Turgut Tümer, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü'nün bir diğer özelliğinin de özel statüde devlet üniversitesi olması olduğunu söyledi. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü'nün sınıflara hapsolmuş tek yönlü öğretimin çok ötesinde, 'Öğrenmeyi ve öğrenme sürdürebilme' özelliklerini geliştiren eğitim anlayışı olduğuna değinen Prof. Dr. Tümer, ODTÜ'yü ODTÜ yapan en temel unsurlardan çağdaş eğitim anlayışının ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü'nun kuruluşundan bu yana bütün faaliyetlerine yön verdiğini belirtti. Rektör Prof.Dr. Turgut Tümer, yeni öğretim yılında Türkiye'den öğrencileri KKTC'deki ODTÜ Kampüsü'ne beklediklerini söyledi.

12 ÖĞRENCİYE 1 ÖĞRETİM ELEMANI

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü'nde 12 öğrenciye 1 öğretim elemanı düştüğünü anlatan Prof.Dr. Tümer, bu oranın dünyanın birçok gelişmiş araştırma üniversitelerinin oranından daha iyi olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Tümer, şöyle dedi:

"Öğrenci, öğretim elemanı ve idari personelin aynı yaşam alanlarını paylaşması, kampüste öğretim elemanı başına düşen ideal öğrenci sayısı ve küçük sınıflarda eğitim olanağı, iletişimi daha da güçlendirmekte ve sınıf dışı öğrenmeye katkı sağlamaktadır."

TÜM KONTENJANLAR BURSLU

Rektör Prof.Dr. Tümer, yeni akademik yılda Suny New Paltz ile birlikte yürütülen İşletme Uluslararası Ortak Lisans Programı (UOLP) ve KKTC kontenjanları dışında, TC uyruklu öğrencilere yönelik Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) kontenjanlarının tamamının bu yıl da burslu kontenjanlardan oluşacağını açıkladı. Prof.Dr. Tümer, burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrencilerin, 1 yıl İngilizce hazırlık sınıfı ve 5 yıl lisans eğitimi süresince, başarı durumuna bakılmaksızın, öğrenim ücretinin tamamı, yarısı veya yüzde 25'inden muaf tutulacağını kaydetti. Rektör Prof. Dr. Tümer, ÖSYS sıralamasında üst sıralarda yer alan bazı öğrencilere yurt bursu, lisans programlarında belli başarı düzeyini yakalayan öğrencilere ise başarı bursu verileceğini bildirdi.

KARİYER KOÇLUĞU

Mezuniyetle profesyonel yaşam arasındaki yolculukta da öğrencilerini yalnız bırakmadıklarını anlatan Rektör Prof.Dr. Tümer, son sınıf öğrencilerine verilen 'Kariyer Koçluğu Programı' ile desteklerini sürdürdüklerini anlattı. Rektör Prof.Dr. Tümer, öğrencilerinin iş yaşamına atılmadan önce amaçları ve onunla bağlantılı olarak kariyer hedefleri konusunda netleşmelerinin, kariyerlerindeki gelişim için etkili olacak aksiyonları belirlemelerine yardımcı olduklarını kaydetti. Prof.Dr. Tümer, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde profesyonel bir firma aracılığıyla yapılan bu programla öğrencilere, ideal iş vizyonu, iş arama stratejisi, özgeçmiş oluşturma, iş görüşmesi ve iş tekliflerinin değerlendirilerek müzakere edilmesi konularında koçluğun yanı sıra, danışmanlık verildiğini belirtti.

SPOR MERKEZİ VE KÜTÜPHANE

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü'nün yaklaşık 20 bin metrekarelik alana yayılmış spor merkezi ve tesislerinde basketboldan voleybola, Uzakdoğu sporlarından plaj voleyboluna, hentboldan golf ve atletizme hemen her alanda spor etkinlikleri gerçekleştirilebildiğini anlatan Rektör Prof. Dr. Tümer, şöyle devam etti:

"ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusü'nün 3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip kütüphanesinde 60 bin ciltlik raf ve 450 kişilik oturma kapasitesi, grup çalışma odaları, 30 kişilik çoklu ortam odası ve 76 kişilik seminer odası bulunuyor. Bütün alanların internet bağlantısı ile desteklendiği kütüphanemiz, haftanın 7 günü öğrenci ve çalışanların yanı sıra, dış kullanıcılara da hizmet veriyor. ODTÜ Ankara Merkez Kütüphanesi ile doğrudan internet erişimi olanağı sağlayan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Kütüphanesi'nin koleksiyonu, 25 bin basılı kitap, 250'den fazla popüler dergi ve günlük gazete, 145 veri tabanı aboneliği ile 55 bin elektronik dergi ve 91 bin elektronik kitapla multimedyadan oluşuyor."



ÖE(HA/İD)