"Partimiz, Haziran Hareketi’nin aldığı karar çerçevesinde AKP’nin sandıkta geriletilmesi için Haziran ilkelerine sahip çıkan ilerici güçlerle dayanışma içerisinde olacaktır" denilen açıklamada "Partimiz bu devrimci sorumluluklarının ve dayanışmamızın gereği olarak, yasal olarak katılma hakkımız olmasına rağmen 7 Haziran seçimlerine katılmıyoruz. Hırsızlığı ayyuka çıkmış iktidarın seçim hileleri karşısında da Haziran Meclisleri’yle birlikte sandık güvenliğini sağlama çabalarına destek olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

İşte o açıklamanın tamamı:

"Halkın HAZİRAN Kavgasında / Her Gün Her Yerde Biz Varız!

Erdoğan-AKP iktidarı tekelci egemenliğini hiçbir hukuk ve yasa tanımadan faşist baskılarla sürdürmeye çalışıyor.

Parlamentodan yargıya, medyadan tüm alanlara Saray’ın denetimi altına sokulmuş durumda. Yeni baskı yasaları ile tüm toplum susturulmaya, tüm muhalefetin sesi kısılmaya çalışılıyor. Seçimler 12 Eylül’ün yasaklarıyla belirlenmiş anti-demokratik yasalara dayanarak ve yaratılan bu fiili sıkıyönetim ortamı içerisinde gerçekleşmektedir.

Böyle bir seçimin demokratik meşruiyeti yoktur.

Partimiz, seçim tutumunu parçası olduğu Birleşik HAZİRAN Hareketi bütünlüğü içerisinde belirleyeceğini daha önce de ifade etmişti.

Bilindiği üzere Birleşik HAZİRAN Hareketi binlerce Hazirancının Meclislerde yürüttüğü tartışmalar sonucunda seçime ilişkin tutumunu belirleyerek ilan etti. Bu karar bilindiği üzere esas olarak halkın birleşik direnme mücadelesini Haziran Meclislerinde örgütlenmeye yönelik bir siyaset çağrısıydı. Bununla birlikte Haziran Hareketi sandıkta da AKP’nin geriletilmesi temelinde Gezi milyonlarının taleplerini inandırıcı biçimde savunan güçlerle dayanışma içerisinde olacağını ifade etti.

Partimizin seçimlere ilişkin yaklaşımı da budur.

Ülkemizin bugün içinde sürüklendiği derin kriz salt seçim sonuçlarıyla ortadan kalkacak bir durum değildir. AKP modeli içerde ve dışarda çökmüştür. Ekonomik kriz dinamikleri hızla gelişmektedir. Ekonomik adaletsizlik, işsizlik ve yoksulluk derinleşmektedir. AKP’nin, bu koşullarda iktidarda kalması ve ülkeyi yönetebilmesi için faşist baskıları yoğunlaştırmak ve mezhepçi ayrıştırmayı derinleştirmek dışında başka bir yolu yoktur.

Bu krizden çıkışın devrimci demokratik bir yolunun bulunması ancak halkın örgütlü muhalefetinin gelişmesine bağlıdır. Ancak böylesi bir halk muhalefeti güçlendiği oranda faşist ilerlemeyi durdurmak ve ülkemizi Haziran direnişinin devrimci, ilerici, eşitlikçi, özgürlükçü, bağımsızlıkçı değerleriyle yeniden kurmak mümkün olabilecektir.

Seçimler süreci ve sonrasında çağrımız bu anlayışla memleketin dört bir yanını Haziranlaştırmaktır.

Bununla birlikte, 7 Haziran’da AKP’nin sandıkta da gerileyeceği bir sonuç kuşkusuz ki önemlidir.

Partimiz, bu anlayışla 7 Haziran seçimlerinde AKP’yi geriletmeyi ve toplumsal muhalefet güçlerinin yeni bir ülke kurma iradesini ortaklaştıracağı büyük bir Koalisyonun gerçekleştirilmesi önerisini aylar öncesinden yapmıştı. Haziran ilkelerini temel alan bir program etrafında CHP’den HDP’ye ve sosyalistlere uzanan bir ortaklık içinde seçimlerde blok oluşturma çağrımız bütün çabalarımıza rağmen bizim irademiz dışında gerçekleşememiştir.

ÖDP, sorumluluk anlayışının gereği olarak bu koalisyonun gerçekleşmediği bugünkü koşullarda tüm ilerici, demokrat güçlerin seçim sürecinde dayanışma içerisinde mücadele etmesi noktasında üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.

Partimiz, Haziran Hareketi’nin aldığı karar çerçevesinde AKP’nin sandıkta geriletilmesi için Haziran ilkelerine sahip çıkan ilerici güçlerle dayanışma içerisinde olacaktır.

Bu anlamda Partimiz seçimi boykot etmiyor. Gezi milyonlarının laiklik, bağımsızlık, özgürlük, barış ve kardeşlik, Kürt sorunun eşit yurttaşlık temelinde çözümünden yana, halkçı-kamucu ekonomi ve adalet talepleri doğrultusunda ilerici güçlere oy vermeye çağırıyor.

Partimiz bu devrimci sorumluluklarının ve dayanışmamızın gereği olarak, yasal olarak katılma hakkımız olmasına rağmen 7 Haziran seçimlerine katılmıyoruz. Hırsızlığı ayyuka çıkmış iktidarın seçim hileleri karşısında da Haziran Meclisleri’yle birlikte sandık güvenliğini sağlama çabalarına destek olacaktır.

Mezhepçi faşizme direnmek, bu çürümüş düzeni yıkarak HAZİRAN ülkesini kurmak için okullarda, mahallelerde, iş yerlerinde, köylerde ve her yerde Haziran Meclisleri’ni kuralım, Haziran Meclislerinde birleşelim.

7 Haziran seçimlerine katılmıyoruz. Halkın HAZİRAN kavgasında her gün her yerde biz varız!

Özgürlük ve Dayanışma Partisi

Merkez Yürütme Kurulu"