PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıldönümünde Batman, Şırnak'ın merkez ile Cizre ve İdil İlçelerinde olaylar çıktı.

Batman'da BDP İl Başkanlığı'nın bulunduğu Cumhuriyet Caddesi'nde oturma eylemi başlatan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat'ın da aralarında bulunduğu bir grup BDP'linin izinsiz yürüyüşüne, polis izin vermedi. Yürümekte ısrar eden gruba polis, tazyikli su ile müdahale etti. Polis ile göstericiler arasında yolun orta refüjünde bulunan gazetecilerden bazıları tazyikli suyun etkisiyle yere düştü. Kamera ve fotoğraf makinaları hasar gördü.

BATMAN'DA 7 GÖZALTI

Milletvekili Ayla Akat'ın da ıslandığı BDP'lilerin yürüyüşüne polis izin verilme. Akat'ın BDP il binası önünde yaptığı açıklamanın ardından partililer dağılırken, olaylara karışan 7 kişi gözaltına alındı. Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti de yaptığı açıklamada gazetecilere tazyikli su sıkılmasını kınadı.

ŞIRNAK'TA BASIN AÇIKLAMASI SONRASI GERGİNLİK

Şırnak'ta, BDP'lilerin basın açıklaması sırasında polis, yapılan gösteri ve atılan sloganların yasadışı olduğu belirtilerek göstericilerin dağılmasını istedi. BDP il binası önündeki kalabalığın dağılmaması ve yasadışı sloganların atılmaya devam edilmesi üzerine polis ekipleri, zırhlı araçlarla müdahale etti. Polis gaz bombası tazyikli su ile müdahale ettiği göstericiler de polise taşla karşılık verdi. Polis ve yasadışı gösteri düzenlemek isteyen gruplar arasındaki arbede yer yer sürdü.

CİZRE'DE POLİSE MOLOTOF VE SES BOMBALI SALDIRI

Şırnak'ın Cizre İlçesi Nur Mahallesi'nde toplanan yaklaşık bin kişilik bir grup, PKK ve Öcalan lehinde slogan atarak yürüyüş yapmak istedi. Polis, zırhlı araçlardan yaptığı anonsta grubun dağılmasını istedi. Ancak yürümeye başlayan gruba polis izin vermedi. Polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale ettiği göstericiler, molotof kokteyli, havai fişek ve ses bombaları ile karşılık verdi. Olaylar Cudi Mahallesi'ndeki ara sokaklarda sürdü.

İDİL'DE OLAYLAR TEKRAR BAŞLADI

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde bu sabah okullara yapılan saldırıların ardından, saat 15.00 sıralarında Adile Naşit Caddesi'nde toplanan 300 kişilik grup, basın açıklaması yapıp yürümek isteyince, polis göstericilerin dağılmasını istedi. Göstericilerin dağılmaması ve terör örgütü lehine sloganlar atması üzerine, polis göz yaşartıcı gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericilerin arasındaki yüzleri kapalı bir grup, polise taş ve havai fişeklerle saldırınca, ortalık savaş alanına döndü. Polisin müdahalesi ile göstericiler ağıldı. Ara sokaklara kaçan göstericiler ile polis arasında kovalamaca bir süre devam etti.

NUSAYBİN'DEKİ YÜRÜYÜŞE ÖĞRENCİLER DE KATILDI

Kepenklerin kapalı olduğu Mardin'in Nusaybin İlçesinde BDP'nin düzenlediği yürüyüşe ilköğretim ve lise öğrencileri de katıldı. BDP ilçe binası önünde toplanan ve aralarında Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan'ın da bulunduğu kalabalık, yürüyüşe geçti. BDP'liler Atatürk Lisesi yakınından geçtiği sırada, bazı öğrenciler de alkışla tempo tutarak yürüyen gruba katıldığı görüldü. Çağ Çağ Caddesi'ne kadar slogan atarak yürüyen grup, burada yapılan basın açıklamasından sonra dağıldı.

Arif ARSLAN-Ebubekir KARATOPRAK-Ramazan İMRAĞ-Bayram KAPLAN-Ahmet AKKUŞ/ BATMAN,ŞIRNAK, MARDİN,



AA,EK,Rİ,BK,AA(GG/AAA)