Laleli Parkuru'ndaki yürüyüşe, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Manisa Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, Manisa Sağlık İl Müdürü Murat Türkyılmaz'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Yürüyüş öncesinde bir konuşma yapan Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, obezitenin dünyada giderek artan bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve 1,6 milyarın üzerinde fazla kilolu insan olduğuna dikkati çeken Tay, "Aynı verilere göre 2015 yılında obez sayısı 700 milyon, fazla kilolu sayısı da 2,3 milyara ulaşacak. Türkiye'de 10 yıl önce bir sağlık sorunu olarak görülmeyen obezite halk sağlığını çok ciddi tehdit eder hale geldi. Ülkemizde üç kişiden biri obez, biri fazla kilolu ve biri de normal kilolu. Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan araştırmada 30 yaşını aşan erkeklerde obezite oranı yüzde 25,2, kadınlar ise yüzde 44,2. Eğer önlem alınmazsa ülkeler ve kişiler ilerde obeziteden dolayı meydana gelecek hatalıkları tedavi ettirmekte zorlanacak. Bu duruma dikkat çekmek için de bu yürüyüşü yapıyoruz" dedi.

Tay, yürüyüşün adını, Sancaklı Bozköy yöresinin İsmet Ege tarafından derlenen türküsü 'Ateş atım samana'nın nakarat kısmı olan 'Gımılda gımılda hindi gımıldanıve' den esinlerek 'Hindi Gımıldanıve' koyduk" dedi.

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de herkesin haraketli bir yaşam sürmesi gerektiğin belirtip, "Bir insanın en büyük düşmanının da dostunun de kendisidir. İnsanın vücuduna iyi bakması lazım. Özellikle ileriki yaşlarda rahat yaşamak için harekete, beslenme alışkanlığına dikkat etmeli. Bol bol yürüyüşler yapmalı. Obezitenin çözümü için sadece biraz irade ve kararlılık gerekiyor. İnanıyorum ki herkeste bu özellikler var" diye konuştu. Daha sonra etkinliğe katılanlar 10 bin adım yürüdü. Parkuru tamamlayanlara "Adım ölçerler" hediye edildi.

MHÖ(YY/SSA) (FOTOĞRAF)