"ABD -TÜRKİYE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İÇİN EN BÜYÜK ENGEL GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI"


ABD Başkanı Barack Obama'nın Ticaret Özel Temsilcisi Ron Kirk "Türkiye - ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması bir türlü imzalanmadı. Bunun nedenleri neler?" sorusuna yanıt verdi. Kirk, "Bize çok geniş yetki ve sorumluluk verildi. Hem ticaretin imkanlarını artırmaya çalışacağız hem de yapabileceklerimize bakmaya çalışacağız. Önümüzdeki kısa dönemdeki engellerden bir tanesi Türkiye'nin AB ile bir Gümrük Birliği anlaşması olması ve bu serbest ticaret anlaşmasının yapılmasını güçleştiriyor. ABD ile AB ile daha kapsamlı bir ticaret anlaşması yapmaya çalışıyor. Bunu yaptığımızda Türkiye ile daha rahat bir serbest ticaret anlaşması gerçekleştirilecektir. Bu arada bizim stratejik ekonomik işbirliği alanında atmamız gereken adımlar var önce bunları atacağız. Bu da serbest ticaret anlaşmasının bir ön çalışması olmuş olacak "dedi. Kirk, "ABD'li işadamlarına Türkiye'nin çekici gelmesinin nedeni ise Türkiye'nin son derece istikrarlı bir ekonomi olması ve Türkiye'nin jeopolitik konumundan da kaynaklanıyor" diye konuştu.


"ALTYAPI, ENERJİ, ULAŞTIRMA VE HAVACILIK ÖNCELİKLİ SEKTÖRLER"


ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank ise ABD firmalarının Türkiye'de hangi alanlarda yatırım yapmak istediğine ilişkin bir soruyu yanıtladı. Blank, "ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler daha da gelişiyor. Bu gelişmeyle çok değişik sektörlerde ticaret yapma olasılığı artıyor. Potansiyel olarak gördüğümüz sektörlerden bir tanesi alt yapı, Türkiye'nin bu alt yapıya çok para harcayacağını düşündüğümüz için bu sektör öncelikli olacak. Enerji alanı da çok önemli. Alternatif enerji sahaları jeotermal enerji, enerji verimliliği, ulaştırma ve havacılık sektörlerinde büyük fırsatlar var" diye konuştu.


"TÜRKİYE İLE ABD'NİN BİRLİKTE HAREKET ETME GİBİ BİR KONUMU VAR"


Suriye'de yaşanan olayların ABD - Türkiye arasındaki lişkileri nasıl etkileyeceği sorusuna ise Blank, Salı günü Ankara'da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile yapacakları toplantıya atıfta bulunarak cevap verdi.


Blank, "Yarın Ankara'da yapacağımız toplantının çerçeve gündemi üçüncü ülkelerde neler yapabiliriz olacak. Bunları tartışacağız. Burada aynı zamanda Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki üçüncü ülkelerle ticaret fırsatlarını ele alacağız. Gerek Suriye'deki gelişmeler gerekse bölgedeki gelişmeler anlamında Türkiye ve ABD'nin birlikte hareket etme gibi bir konumu var. Türkiye ile zaten mevcut olan çok güçlü diplomatik ilişkilerimizi güçlendirmeye ekonomik ve diplomatik ilişkilerimiz de yardımcı olacaktır" dedi.