2010 yılında Çeşme’ye yerleşen ve arka kısmını atölye olarak kullandığı küçük bir hediyelik eşya dükkanı açan Çankaya, burada ürettiği objeleri toptan ve perakende olarak satışa sunuyor. Cam şişeler, karton atıkları, yazar kasa ruloları, ipler, plastik pet bardaklar, kozalaklar, kürdanlar, mantarlar ve akla gelebilecek her türlü evsel katı atık materyallerle ürettiği hediyelik eşyaları 3.5 ile 150 lira arasında satışa sunan Çankaya, bu becerisini halk eğitim merkezi aracılığıyla ek gelir elde etmek isteyen özellikle ev kadınlarına ve emeklilere öğretmek istediği belirtti. Çankaya, "Geçen yıl üzerinde Çeşme ve Alaçatı yazan 400 ayrı türde irili ufaklı yaklaşık 10 binin üzerinde hediyelik eşyayı Çeşme ve Alaçatı’da satışa sunduk. Ayrıca Ayvalık ve Bodrum’dan da talep geldi, İzmir’de kurduğum ikinci atölyede de Ayvalık ve Bodrum için üretim yapıyoruz. Bu yılki hedefimiz 15 bin rakamına ulaşmak. Dünyada geri dönüşüm malzemesinden bu kadar çok üretim yapan olup olmadığını araştırıyoruz. Duruma göre Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için başvuru da bulunacağız" diye konuştu.

KURSLAR DÜZENLEYELİM

Türkiye’de atıkların yüzde 80’inin yakılarak veya gömülerek imha edildiğini öğrendikten sonra bu işe daha fazla gönül verdiğini, yaptığı işin çevre dostu bir iş olduğunu ve büyük keyif aldığını vurgulayan Okay Çankaya, şöyle konuştu:

"Dünyada geri dönüşümü kullanarak eserler yapan sanatçı çok var. Özellikle de yurt dışında. Ama bunu seri üretime dönüştüren bildiğim kadarıyla pek yok. Benim ürettiğim objeler Çeşme ve Alaçatı hatırası olarak yerli ve yabancı turistlerin evlerini süslüyor. Bu objeler onlara gelen misafirlerin dikkatini çekiyor, hakkında bilgi alıyor. Yani bir anlamda beldemizin tanıtımına katkısı oluyor. Böylelikle fahri tanıtım elçisi olduğuma inanıyorum. Şimdi en büyük amacım, Çeşme Belediyesi ve Çeşme Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ortak bir çalışma gerçekleştirmek. Bu becerimi ev kadınları başta olmak üzere çevreye duyarlı ve ek gelir elde etmek isteyen herkesle paylaşmak istiyorum. İnsanlar hem boş vakitlerini değerlendirsin, hem de para kazansınlar. Diğer taraftan da Guinness Rekorlar Kitabı’na girmek için sponsor desteği beklediğimi de duyurmak istiyorum."

Çeşme’ye yerleşmekten son derece memnuniyet duyduğunu kaydeden Çankaya, turizm sezonu haricindeki sekiz ay boyunca bol bol üretim yapma imkanı bulduğunu anlattı.



FO(İÖ/SS)