Ergenekon Davası'nda Tuncay Güney ile 2001 yılında yapılan mülakat sırasında İstanbul Organize Suçlar Şubesi'nde tahkikattan sorumlu müdür yardımcısı olan polis başmüfettişi Kemal Karademir tanık olarak dinlendi. Duruşmada Tuncay Güney ve tutuksuz sanık Ümit Oğuztan ile 2001 yılında İstanbul Organize Suçlar Şubesi'nde yapılan mülakata ilişkin videolar izletildi. Tanık Karademir daha sonra mahkeme heyeti, savcı ve sanıkların sorularını yanıtladı. Tutuksuz sanık Adil Serdar Saçan'ın "Tuncay Güney ile yapılan mülakatın ardından dosyayı kapattığı" şeklindeki iddiaları hatırlatması üzerine Karademir, Saçan ile 6 yıl çalıştığını, hiç bir evrağı kapatması için emir almadığını, Saçan'da böyle bir davranış görmediğini belirtti.


"PEKERİ'İ KAYIRMA ŞEKLİNDE BİR TAVIR GÖRMEDİM"


Saçan, "Çalıştığım dönemde Sedat Peker ile ilgili kaç operasyon yaptık" diye sordu. Tanık Karademir," Sedar Peker'e 1 ya da 2 kez operasyon yaptık. Peker'i kayırma şeklinde bir tavır görmedim. Bir çıkar ilişkisi, kayırma olmadığı gibi hatta zaman zaman Saçan, zayıf kaldığımızı, delilleri toplamadığımızı belirterek, 'İstanbul'da mafya bitti mi de rahat davranıyorsunuz?' diye serzenişte bulunuyordu. Soruşturmanın kapatılmasına yönelik birşeye tanık olmadım" diye cevap verdi. Saçan'ın "Veli Küçük tehdit ettiği için korkarak soruşturmayı kapattığım da iddialar arasında yer alıyor" demesi üzerine tanık Karademir, "Böyle bir şeye tanık olmadım, hissetmedim" diye cevap verdi.


"ANLATMAK BİLE UTANÇ VERİCİ"


Saçan'ın avukatı Serkan Günel "Gözaltındayken şüpheliler için kaç saatte bir sağlık raporu alınır" diye sordu. Tanık Karademir ise, "Benim zamanımda 24 saatte bir sağlık raporu alınırdı" diye cevap verdi. Avukat Günel'in sorusu üzerine tutuksuz sanık Ümit Oğuztan da "Gözaltında olduğum süre boyunca hastaneye sağlık raporu için gece geç saatlerde götürüldüm. Yanımda bulunan 2 polis 'Sesini çıkarma' diyordu. Yanımızda gelen 3. polis de içeri girerek sağlık raporu alıp çıkıyordu, ben doktora görünmüyordum" ifadelerini kullandı. Sanık Oğuztan, İstanbul Organize Suçlar Şubesi'nde işkence gördüğünü tekrarlayarak, "Gözlerim bağlıydı bana elektirik verildi. Bunları anlatmak bile utanç verici" diye konuştu.


"GÜCÜN YETMEDİĞİ ŞEYLERLE UĞRAŞMAYACAKSIN"


Avukat Serkan Günel de "Size elektirikle işkence yapıldığını söylüyorsunuz. Elektirik verilen bir insanın vücudunda morluklar oluşur. Siz daha sonra özel bir hastaneye ya da devlet hastanesine giderek sağlık raporu alabilir ve şikayetçi olabilirdiniz" dedi. Sanık Oğuztan ise, "Çok mantıklı soru sordunuz. Ben İstanbul'da yaşıyorum. Annemi ve babam yıllar önce hayatını kaybetti. 16 yaşımdan beri tek başına yaşayan bir insan olarak bu hayatta şunu öğrendim; Gücün yetmediği şeylerle uğraşmayacaksın" ifadelerini kullandı.


TAŞDELERİ'İN İFADESİNİN NASIL ALINABİLECEĞİ SORULACAK


Mahkeme hakkında yakalama kararı bulunan ve Ankara'daki GATA'da tedavi altında olduğu belirtilen YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in durumunu ilgili hastaneden sormaya karar verdi. Mahkeme, Taşdeler'in sağlık durumu dikkate alınarak hangi yöntemle beyanının alınabileceğinin tedavi gördüğü hastaneden sorulmasını kararlaştırdı. Duruşma 11 Ekim Perşembe saat 08.45'e ertelendi.