Japonya'da geçen yıl meydana gelen deprem ve sonrasında oluşan tsunaminin ardından Fukushima Daiichi Nükleer Santrali'nde yaşanan fekaletin birinci yılında, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleri, basın açıklaması yaptı,  insan zinciri oluşturdu. Açıklamayı Talat Canpolat yaptı. Felaketin üzerinden bir yıl geçmesine karşın Japon Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı'nın yıkım hakkında kamuoyuna bilgi vermediğini söyleyen Canpolat, normalden 1 milyon kat fazla ölçülen radyoaktif sızıntımın kara, deniz ve havadaki yaşamı tehdit ettiğini dile getirdi. Nükleer santrallerde meydana gelen kazalara rağmen Türkiye'de nükleer santral kurulmak istenmesine anlam veremediklerini ifade eden Canpolat, "Nükleer enerjiyi ülkemize dayatan anlayışa karşı çıkıyoruz. Fukushima felaketini mutfak tüpü kazalarıyla karşılaştırarak bilimsel verilerle adeta alay eden bu anlayışın enerji arz güvenliği bahanesine sığınmasını gerçekçi bulmadığımızı bir kez daha haykırıyoruz" dedi.

Mensin'de Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santralin çalışmalarına hız verildiğini anlatan Canpolat, "Dünyadaki gelişmiş ülkeler nükleer enerji politikalarını bir bir gözden geçirir, askıya alır, iptal ederken bizim 20 milyar dolar harcayarak nükleer enerji macerasına girmemizin karşılığı nedir? 20 milyar doların, nükleer yerine rüzgar, güneş, jeotermal gibi alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 100 kişi, Cumhuriyet Meydanı'ndan, Gündoğdu Meydanı'na doğru insan zinciri oluşturarak yürüdü.