Akkuyu Nükleer Güç Santrali Şirketi, Gülnar İlçesi’ne bağlı Büyükeceli Beldesi’nde iftar yemeği verdi. İftar yemeğine beldede yaşayan halk ve Rusya'dan gelen çalışanların aileleri büyük ilgi gösterdi. İftar saatinde sıraya girerek yemeklerini alan vatandaşlar, daha sonra iftarını açtı. Getirilen müezzinin okuduğu dualar ve ilahiler eşliğinde iftarını açtılar. Yemekte basın mensupları ile bir araya gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali Genel Müdürü Alexsander Süperfin, etüt çalışmalarının sürdüğünü, ÇED raporu hazırlıklarının yapıldığını belirterek, “Şu anda her hangi bir inşaat yok. İlk beton 2014 yılında dökülecek. Rusya’dan 20 kişiden oluşan uzman bir ekip saha çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’den 200’den fazla işçi şu anda çalışıyor. Belde halkından 18 güvenlikçi ile birlikte yaklaşık 70 kişi istihdam ediliyor. Şu anda süren çalışmalarla ilgili yapılan alımlarda ihtisas gerektirenlerin dışında yerel firmalarla çalışıyoruz. Proje döneminde ise istihdamın yüzde 50’si Türk tarafı olacak. Tüm işlerle ilgili Türk şirketlere ihale açılacak. Yerel şirketlere ihalelerde öncelik vereceğiz” dedi.

‘DİL EĞİTİMİ VERECEĞİZ’

Türk öğrencilerin Rusya’da aldığı eğitime de değinen Süperfin, bunun kendileri için büyük bir avantaj olduğunu söyledi. Süperfin, geçen yıl 50 öğrencinin Rusya’ya eğitime gönderildiğini ifade ederek, “Bu yıl Gazi Üniversitesinde yapılan sınavla 75 kişi Eylül ayında Rusya’ya eğitime gidecek. Uzman yüksek mühendisler santral başladığında 600 kişiden fazla kişiyi hazırlamayı düşünüyoruz. Milli Eğitim, Enerji Bakanlığı ile santralimizde çalışan teknik uzmanların Türkiye’de yetiştirilmesini düşünüyoruz. Türkiye’den eğitime götürüp onları çalıştırınca daha cazip oluyor bizim için. Kendi kaynağımızdan yararlanmamız daha cazip. Bazı elemanları Türkiye’de yetiştireceğiz. Rusya’dan hocalar getirilip buradaki hocalarla bir eğitim programı planlıyoruz. 2013’te Türkiye’de Rus dili hazırlık kurslarına başlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.

‘SOSYAL PROJELER DESTEKLENECEK’

Sürdürülen bütün çalışmaların TAEK denetiminde yapıldığını kaydeden Süperfin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de yapılan her iş Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından denetleniyor. 20 milyar dolarlık bir yatırımla santrale yapılacak. Tüm inşaatı 2022-2023’e bitirmeyi düşünüyoruz. İlk ünite 2019’da devreye girecek. İnşaatın yoğun olduğunu dönemde yaklaşık 12 binden fazla insan çalışacak. Amacımız Türkiye’de tüm insanları nükleer konusunda bilgilendirmek. Yıl sonunda Mersinde büyük bir bilgilendirme merkezi açılacak. Projesi çizildi. 2013’te İstanbul’da büyük bir bilgilendirme merkezi açacağız. Şirketimiz her zaman her türlü soruya açık. Bazı sosyal projeler geliştirilecek. Kapsamlı bir çalışma hazırlanıyor.” 

ESKİ SANTRALLERİN KAPATILMASINI DESTEKLİYORUZ

Dünyadaki nükleer santral kapatma konusuna değinen Süperfin, “Nükleer Santral yapımından ilk Japonya vazgeçti, ama şimdi yeniden yapmaya başladılar. Her santralin bir çalışma süresi var. O süre bitince kapatılması şart. Fukuşima da birinci nesil bir santraldi. İşletme süreci 3-4 yıl önce bitmişti. Ömrünü tamamlayan santraller kapatılıyor. Burada yaşacağımız santrallinde ömrü de 60 yıl. İşletme süresi bitmiş, eski santrallerin kapatılmasını destekliyoruz. Her şeyi zamanında yapmalıyız. Birçok ülkede nükleer santrallerle ilgi spekülasyonlar var. Örneğin Almanya’da bunlardan biri. Şimdi farklı söylemler var. Seçim öncesi açıklamalar değil, seçim sonrası yapılacaklar önemlidir. Almanya’da 10’larca yeni santral projesi var. Almanya’da tüm santraller kapatılırsa elektrikte yüzde 30 artış olacak. Enerjinin fiyatının artması başka bölümlerin fiyatının artmasını getirir. Türkiye geçen yıl 50 milyar dolar enerjiye para verdi. Bu santralde Türkiye ihtiyacının yüzde 5-8 arası enerji ihtiyacını karşılayacak. Türkiye’nin 10 yıldan sonra elektriğe ihtiyacı şimdikinin 2 katı olacak. Güneş ve rüzgar enerjisini tüm ülkeler geliştirmeli, ama çok pahalıdır yatırım maliyeti çok yüksek. Maliyetler yüksek olduğu için devlet teşvik ediyor. Rüzgar ve güneş enerjisi yan kaynak olarak görülmelidir. Çünkü Türkiye’nin rüzgar ve güneşten enerji elde etmesi bir fantezidir” diye konuştu.

Şirketin iftar yemeği verdiği beldede Büyükeceli Belediyesi'nde de Başkan Mehmet Kale ev sahipliğinde aynı anda vatandaşlara iftar yemeği verdi. Süperfin, bu konuda yorum yapmadı.

 

ME (ME/SU/RT)