Türkiye'nin ilk iki nükleer bilimler enstitüsünden biri olan Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü'nün yeni hizmet binasının açılış törenine İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, EÜ Rektörü Prof. Candeğer Yılmaz ve Üniversite Senatosu'nun üyeleri katıldı. Törende konuşan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Perihan Günak, bugüne kadar 265 öğrencinin mezun edildiği okulda 100 yüksek lisans öğrencisinin öğretime devam ettiğini belirterek, şöyle dedi:

"80 öğretim görevlisi, 33 akademik personel ile bundan sonraki hedefimiz çok daha büyük projelerde çalışmak. Ülkenin gelişimine katkı sağlayacak büyük çalışmalar yapmak istiyoruz."

Ege Üniversitesi'nin kendi ölçülerinde pek çok ilki başaran bir üniversite olduğunu belirten Rektör Prof.Dr. Candeğer Yılmaz ise, Ege Üniversitesi'nin kuruluş yıllarından itibaren enstitü kavramıyla lisansüstü eğitime önem veren bir yapısının bulunduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Yılmaz, "Yenilikçi bir yönetim yapısıyla yeni teknolojileri kullanarak önce Ege, ardından ülke ve son olarak dünyaya hizmet etmek için çalışmalarımıza bütün gücümüzle devam edeceğiz" diye konuştu.

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ise her geçen gün Türkiye'nin geleceği olan gençlere yönelik yeni yatırımların yapıldığına dikkati çekti. İzmir'in üniversiteler kenti olduğunu belirten Vali Kıraç, şöyle dedi:

"Ege Üniversitesi bu kentteki üniversitelerin kuruluşunda gerek fikir gerekse yönetim olarak yer almış bir üniversitedir. Buraya zaman zaman yenilikleri görmek zaman zaman da üniversitenin ürettiği ürünlerden yararlanmak için geliyorum. Geçen hafta da Tıp Fakültesi'nde kök hücre nakli için iki gün misafir oldum ve kızkardeşime gerekli ameliyat başarı ile yapıldı."

İzmir'in yenilenebilir enerji kaynakları konusunda şanslı konumda bulunduğunu kayededen Vali Kıraç, "Artık dünya nükleer enerji olmadan enerji üretimini beceremiyor. Bunda da üniversitelerin önayak olması gerekiyor. Türkiye her zaman önüne hedefler koymuş bir ülkedir. En son hedefimiz 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi, turizmde ilk 7 ülkesi arasına girmektir. Bunu ancak üniversiteler ile becerebiliriz" diye konuştu.

EÜ Nükleer Bilimler Ensitüsü'nün, 3 katlı, 3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip yeni binasında laboratuarlar, asistan odaları, öğrenci çalışma odaları, 80 kişi kapasiteli akustik özelliklere sahip konferans salonu ve sergi salonu bulunuyor. 1984 yılından bugüne toplam 192 ulusal ve uluslararası araştırma projesi tamamlandığı enstitüde resmi ve özel kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda çevresel materyallerde doğal ve yapay radyonüklit tayini, sularda toplam alfa ve toplam beta aktivitesinin saptanması, toplam radyum izitoplarının tayini,I-131 analizi, havada radon ve ürünlerinin aktivite konsantrasyonlarının tayini, uranyum ve toryumun her türlü katı ve sıvı örnekte spektrometrik, titroprosesör kullanılarak titrimetrik ve potansiyometrik tayinleri, ICP-OES (İndüktif Kuplajlı Plazma- Optik Emisyon Spektrometresi) ile eser, minör ve major konstrasyon düzeylerinde element tayinleri (nadir toprak elementleri, Sr, ağır metaller vb) gibi çalışmalar yapılabiliyor.



TG(İÖ/İD)