Bir süre önce ‘Emeğine, ekmeğine ve geleceğine sahip çık’ sloganıyla Anadolu turuna çıkan TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclis Başkanı ve aynı zamanda Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) eski Başkanı Çetin Nuhoğlu, Kayseri Hilton Otel’de nakliye firmaların temsilcileri ile bir araya geldi. 19 Ocak 2013'de yapılacak UND Genel Kurulu öncesinde fikir alışverişinde bulunmak üzere Kayseri’ye geldiğini belirten Nuhoğlu, sektör toplantısında yaptığı konuşmada UND’nin mevcut yönetimini eleştirdi.

Sektörün menfaatleri için üzerine ne düşüyorsa, yapmaya hazır olduğunu ifade eden Nuhoğlu, aynı zamanda adaylığını da açıkladığı toplantıda, "Kayserili nakliyecilerin derdi, aynı zamanda Konyalı, Mersinli, İstanbullu, Gaziantepli ve İzmirli nakliyecilerin de derdidir. Bu nedenle sorunlarımızı konuşmaya devam edeceğiz’’ dedi.

Konuşmasında nakliyecilik sektörünün yabancı tehdidi ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Nuhoğlu, 2007 yılında batı kapılarından yurt dışına giden yabancı araçların sektördeki payının yüzde 22 olduğunu ancak bu rakamın bugün yüzde 45’ler seviyesine ulaştığını söyledi. Nuhoğlu, "2007 yılında yerli nakliyecilerimiz 330 bin sefer yapıyordu. Yabancıların payı ise 70 bin civarındaydı. Ama gelinen süreçte ne yazık ki, yabancıların payı yüzde 100 arttı. 200 binlere ulaştı. Yerli nakliyecilerin sefer sayısı ise 328 binden 320 binlere düştü’’ diye konuştu.

Konuşmasında Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin mevcut yönetimine ilişkin eleştirilerde de bulunan Nuhoğlu, sektörde yabancı işbirlikçilerin olduğunu iddia ederek, bu işbirlikçilerin de sektöre büyük darbe vurduklarını kaydetti. Nuhoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye’deki yabancı işbirlikçiler, serbest piyasa ekonomisi adı altında yabancıların sektördeki payını arttırdı. Bugün yüzde 45’ler seviyesine gelen yabancı payı yarın yüzde 55’lere ulaşırsa, biz bu sektörün neyini konuşacağız. Ne yazık ki 2007 yılından itibaren sektör üzerinde oyun oynanıyor. Bu oynanan oyunun perde arkasında ise Türk mallarının Avrupa’ya taşınmasını engellemek var. Yani yabancılar istedikleri anda Türk mallarını taşıyan TIR'lara dur diyebiliyorlar. Yerli TIR'ları engelleyip, yabancı TIR'ların payını daha da arttırmak istiyorlar. Yabancı TIR'lar akaryakıtı daha ucuz kullanıyor. Bunun yanı sıra ayak bastı parası vermiyor. Şimdi bu şartlarda bu TIR'larla nasıl mücadele edeceksiniz? Bu serbest ticaret değil. Buna serbest ticaret diyerek, Bulgarlar’la, Macarlar’la işbirliği yapmak ihanettir. Eğer hakkımız olan pastadaki payı haksız rekabetle yabancılara kaptırırsak, korkarım ki elimizde hiçbir şey kalmayacak. Bu nedenle emeğimize, ekmeğimize ve geleceğimize sahip çıkmak için yollara düştük ve sizlerle kucaklaşmaya geldik. Bölgesel çalışma gruplarını yeniden hayata geçireceğiz. Birlik olursak, sorunların üstesinden geliriz. Çünkü bunu daha önce yaptık.’’

Diğer yandan toplantıda başta ABC Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Bilen olmak üzere UND’nin mevcut yönetimin sektörün sorunlarına duyarsız kaldığını ileri süren bazı isimler de derneğin yönetim kurullarındaki görevlerinden istifa ettiklerini açıkladı.



CZ(OE/AAA)