Turkcell ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) işbirliğinde dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen “Ekonomiye Kadın Gücü" projesi için Conrad Hotel Balo Salonu’nda bir gala yemeği gerçekleştirildi. Kokteylin ardından gerçekleşen törene, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, TİSVA Başkanı Prof.Dr.Aziz Akgül, 2006 yılında sosyal ve ekonomik gelişim yönünde yaptığı katkılardan ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Bangladeş’li Prof. Muhammed Yunus, Bekir Okan, Prof. Dr Nevzat Yalçıntaş ve Nihat Gökyiğit'in de aralarında bulunduğu iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.


GÜÇLÜ KADINLAR DEMEK GÜÇLÜ TÜRKİYE DEMEK

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell’in en çok önem verdiği projelerinden birisinin sosyal sorumluluk projeleri olduğunu belirterek,“Desteklediğimiz projelerde dikkat ediyorum kadın odak noktası olan projeler oluyor. Turkcell burada kendisi bir örnek. Turkcell global bilgide çalışanların yüzde 60’ı kadın. Yine grubumuzda 600 tane kadın yönetici çalışıyor. Erzurum’da çağrı merkezini açmadan önce kadınların çalışma oranı yüzde 8, çağrı merkezimizde çalışan kadınların oranı yüzde 48. Girişimcilik de çok önem verdiğimiz bir proje. Hem ekonomiyi kalkındırmak ve kalkınmasına katkıda bulunmak hem de sosyal sorumluluk projesi olarak kadınlara destek vermek bu projede bir araya geliyor. Bu gerçekten Türkiye’ye dünyaya örnek bir proje. Teknoloji ile girişimci genç kızlarıma bağış yapılmıyor, borç veriliyor. 5886’ya ‘FON’ yazan müşterilerimiz 5 lirayı girişimci kadınlara bağış olarak değil, borç olarak veriyor. Turkcell, 1 sene sonra bu borcu verenlere geriye dönük soracak ‘siz verdiğiniz krediyi 1 sene daha uzatmak istiyor musunuz? Yoksa 5 lirayı size geri iade edelim mi?’, Bu güzel projede hedefimiz 4 yılda 100 bin tane kadınımıza destek olmak, hayallerini gerçekleşmesinde yardımcı olmak. Çünkü inanıyoruz ki daha güçlü Türkiye için kadınlarımızın güçlü olması çok önemli, kadınlarımız biz insanları dünyaya getiren çok özel insanlar ve aynı zamanda geleceğimiz olan gençleri yetiştiren insanlar. Güçlü kadınlar demek daha güçlü Türkiye demek, 37 milyon kadından sadece yüzde 20’si çalışıyor." dedi.


YOKSULLUĞU ORTADAN KALDIRIRSAK DAHA RAHAT YAŞAYACAĞIZ

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Başkanı Aziz Akgül ise “Teknoloji demek bir manada çığır açmak demek.Turkcell de bugün itibariyle Türkiye’de mikro kredi alanında yeni bir çığırın açılmasına öncülük yaptı. Bizi hayal edemediğimiz bir noktaya getirdiler. 63 bin mikro üyemiz var. Mikro kredi alan 53 bin civarında mikro kredi kullanıcı var. Arada yaklaşık 10 bin kişi mikro kredi bekliyor. TÜİK verilerine göre yaklaşık 3 milyon aile yoksulluk sınırı altında. Bu 3 milyon kadınımız ekonomik potansiyel içinde değil demek. Bu 3 milyon ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkartılması gerek. Dolayısıyla hükümetimizin Türkiye’nin önüne koyduğu 2023 vizyonuna yakışır bir biçimde Türkcell’in ekonomide kadın gücü projesi ve teknolojik katkılarıyla biz 2023 yılında hayal ettiğimiz dünyada yoksulluğun olmadığı bir ülkeyi hep birlikte oluşturabiliriz. Bunu da tek kuruş kamu kaynağı kullanmadan Turkcell’in desteği ile yapacağız. Yoksulluğu fakirler oluşturmuyor. Yoksulluğun sebebi sistemin bizzat kendisidir. Sistem çalışmadığı için maalesef yoksulluk yoğun bir şekilde görülüyor. Bu görev politik yapıcılar toplum önderlerin bir görevidir. Biz Turkcell gibi kuruluşlar sayesinde Türkiye’yi ayağa kaldırabiliriz. Yoksulluğu ortadan kaldırırsak daha rahat yaşayacağız. Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Turkcell’in öncülüğünde insanlara onurlu bir şekilde sahip çıkmanın platformu var önünüzde. Proje herkese elini taşın altına koymayı sağlıyor." dedi.


GENÇLERE İLHAM VERECEK OLURSANIZ GELİŞMELER IŞIK HIZIYLA İLERLER

Nobel Ödüllü ekonomist Prof. Muhammed Yunus, 2003 yılında başlatılan mikrofinans projesinin çok desteklendiğini belirterek "Küçük kapsamlı bir program olarak başlamıştı, Diyarbakır’da başlamıştı. Ama kimse düşünemezdi bir seviyeye geleceğini. Bu kez mikrofinans gerçekten çok uzun bir mesafe kat etti. Ne kadar dikkat çekici bir hale geldiğini görüyoruz. 65 bin kişinin hayatını nasıl değiştirdiğini görüyoruz. Bunu daha da nasıl iyi yapabiliriz. İşte Turkcell o noktada devreye giriyor. Bununla ilgili teknolojik desteği kullanıma sokuyor. 3 milyon potansiyel mikrofinans alıcısı söz konusu. Daha da ileriye gidebiliriz diye düşünüyoruz. Bunu kutlarken nasıl ileriye gidebiliriz diye düşünüyoruz. Bir şey daha kutlamamız gereken Okan Üniversitesi’nde açılan Uluslar arası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik merkezi açıldı. Bu birçok fırsatı beraber getiriyor. Umarım sizde bu merkezle bağlantıya geçersiniz. Türkiye ekonominin kalkınması ve büyüme oranlarıyla kendinden oldukça söz ettiriyor. Bundan bunlarda sizinde aktif katkınız söz konusu. Büyük şirketinizin yanı sıra daha dar kapsamlı bir işletme olabilir. Ama bu dar kapsamlı işletmede çevrenizde gördüğünüz bir soruna çare olacak çalışmalar yapıyorsunuz. Herhangi bir soruna çare olabilir. Bu size klavuzluk edecek ve deneyiminizi daha da ileriye taşıyacak. İşte merkezin amacı bu. Belki sizde deneyebilirsiniz böyle sosyal işletme kurmayı. Bu sayede sizler bilgi birikimlerinizi gençlerle paylaşıyorsunuz. Genç nesiller gerçekten temel önem taşıyor. Eğer öfkelenirlerse bir vatanın elinde hiçbir şey kalmaz. Eğer bir vatanda bir yurtta yaşayan gençlere ilham verecek olursanız o zaman gelişmeler ışık hızıyla ilerler."


BİLL CLİNTON ARKANSAS VALİSİYKEN DAVET ETTİ

Sistemle ilgili birçok eleştiri aldığını ifade eden Yunus, “Mikrofinans sistemiyle ilgili eleştirmenler bunu bir köyde iki köyde başarabilirsiniz fazlasını başaramazsınız, yaygınlaştıramazsınız. On, yirmi hatta bin köyde yapamazsınız dediler. Bunu Bangladeş’te başarabilirsiniz ama başka ülkelerde başaramazsınız dediler.Bende olabilir ama benzer ihtiyaçlar başka ülkelerde de söz konusu. Uluslar arası olarak ilk kez Malezya, grameen fonunu hayata geçirdi çokta başarılı oldu. Sonra eleştirmenler daha sonra bunu sadece müslüman ülkelerde işe yarayacaktır İslam’la ilgilidir dediler. İkinci olarak bunu hayata geçiren ülke Filipinler oldu, müslüman bir ülke değil Buna ne diyeceksiniz dedik. Bu kez Asya ülkelerinde başarabilirsiniz Dünya’nın başka bir yerinde yapmanız mümkün değil dediler.Ama kaderin cilvesi ki bunu batı dünyasında gerçekleştiren ülkelerin başında ABD oldu. Bill Clinton adındaki beyefendi, Arkansas valisi olduğu dönemde bizi davet etti. Bizim çalışmalarımızdan haberdar oldu. Grameen çalışmasını Arkansas’ta başlattık. Sonra Bill Clinton’un eşi grameen fonunun başına geldi. Bu deneyim onları o kadar heyacanlandır ki o deneyimi hala sürdürüyorlar. Daha sonra Bill Clinton ABD başkanı oldu. Sonra eşi Hillary Clinton Dışişleri Bakanı oldu. Hala tutkulu bir şekilde mikrofinans fikrini paylaşıyorlar. Gittikleri her yerde yayıyorlar." dedi.


125 DİLENCİDEN 25 BİNİ DİLENMEYİ BIRAKTI

Gerçekleştirdikleri projelerden bazı örnekler veren Yunus,"Dilencilerle ilgili proje başlattık. Hem dilenirsiniz hem de bir şey satmış olursunuz. Onlar paramız yok dediler. Biz borç veririz dedik. Bu başlattığımız şey o kadar popüler hale geldi ki. 120 binden fazla dilenci programa dahil. Birkaç yıl içinde 25 binden fazla dilence dilenmeyi bıraktı. Bazıları hangi kapı dilenmek için iyidir, hangi kapı bir şey satmak için iyidir. Onlara satış konusunda eğitim vermedik. İşte bu insanların içinde müteşebbüslük var." dedi.


CEP TELEFONLARIYLA ANALİZ YAPABİLECEĞİZ

Teknolojinin gücünden bahseden Yunus, "Eskiden evlerimizde telefon sabit hatlar vardı arardık. Cep telefonları geldi sonra bütün toplum değişti. Bangladeş’te bir proje geliştirdik 1997’de. Amacımız cep telefonlarını köylere taşımak. Çok cesur bir hareketti. Köylere bunu taşırsak. İnsanlar bize güldü. Yoksul kadın telefonu ne yapsın, kimi arasın. Ben aramayacak. Etrafındakilere kiralayacak dedim.Onun karşılığında çokta para kazanacak dedim.Ve o köyde hayatında hiç telefon görmemiş köydü. Kampanyayı Başbakan başlattı. Cep telefonları 10 günlük hatta bir aylık hava sıcaklığını söylüyor. Kalp ritmini söyleyebilmeli, cep telefonu benim vücut sıcaklığımı söyleyebilmeli. Artık bu yapılabiliyor. Deneysel olarak bunlar yapılabiliyor. Örneğin, Kan sonuçları nedir diye hastaneye gitmenize gerek kalmayacak. Cep telefonu bir verici haline geliyor.Sağlık sorunlarıyla ilgili analiz yapabileceğiz. Yani siz bilgiyi aktaracaksınız o size sonucu verecek. Yani herkesle ilgili bir veri tabanı oluşturacak. Bu toplulukta, köyde.Yani aslında cep telefonu bir sürü şey yapabiliyor. Cep telefonu tek başına bir hazine haline gelebiliyor. Amacımız yoksulluğun neden olduğu sorunları çözmek. O yüzden teknolojideki insanları bize yardımcı olun diye teşvik ediyoruz. O zaman bütün sorunları çözebiliyoruz. Artık imkansız denilen hiçbir şey kalmayacak. Zor veya imkansız olduğunu düşündüğümüz her şey üzerine odaklandığımız zaman teknolojiyle mümkün oluyor. Ümit ediyorum biz bu dünyada bu katkıyı sağlayabiliriz." dedi. Konuşmaların ardından Reyhan Erdoğan isimli kadına 2 bin TL'lik temsili çeki Ciliv, Akgül ve Yunus tarafından takdim edildi. Ardından projeden destek alan diğer kadınlarla toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Gala yemeği, Enbe orkestrasının konserinin ardından sona erdi.


MUHAMMED YUNUS KİMDİR

Muhammed Yunus mikrokredi kavramını bulan ve geliştiren bankacı ve ekonomi profesörüdür. Grameen Bankası’nın da kurucusu olan Bangladeşli profesör, 2006 yılında sosyal ve ekonomik gelişim yönünde yaptığı katkılardan ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık bulundu. 2008 yılında hazırlanan “Dünyanın ilk 100 Entellektüeliö listesinde 2. sırada yer alan Yunus, “Banker to the Poor" (Fakirlerin Bankacısı) kitabının da yazarıdır.


EKONOMİYE KADIN GÜCÜ

Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı. Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pek çok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak on binlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

 


TY(CT) (FOTOĞRAF)