Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nobel Barış Ödülü sahibi ve 'Arap baharı'nın kadın öncülerinden Yemenli gazeteci yazar Tevekkül Karman ile Mevlana Müzesi'nde biraraya geldi. Tevekkül Karman ile sohbet eden Bakan Davutoğlu, Karman'ın aslının Karamanlı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kendisi aslen Konyalı, Karamanlı. Yemen'de halkın çok haklı gösterilerinde, halka öncülük etmiş, halkın taleplerini dile getirmiş, bütün Arap dünyasında bir saygınlığa sahip Tevekkül Karman'ı ağırlıyoruz. Yemenle Türkiye arasındaki dostluk tarihin derinlikerine iner. Asırlar boyu birarada yaşadık. Oradada çok akrabalarımız oluşmuştur. Bur akrabalarımızdan birisi de sayın Tevekkül'ün ailesi. Adından da anlaşılacağı gibi Karamani'dir aslı. O sebeple Türkiye de özel bağları var. Tabi yürüttüğü bu büyük mücadelenin sonunda da Yemen halkının haklı taleplerinin gerçekleşmesini sağlamakta öncülük etti. Bu vesileyla geçen yılki Nobel ödülü sahibi oldu. Onun bu başarısı ile gurur duyuyuoruz. Yemen halkıyla gurur duyuyoruz.''

Bakan Davutoğlu, 'Almanya'da Karman ile karşılaştıklarında kendisine Türkiye ile olan irtibatı dolayısıyla vatandaşlık teklifinde bulunduklarını anlatırken, "En kısa zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını da kendisine tevdi edeceğiz. Çünkü bizim için ecdat yadigarı olan topraktan, ecdadı da bu topraktan olan kardeşimizdir" diye konuştu.

Türkiye'de olmadan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Yemenli gazeteci yazar Tevekkül Karman, da şunları söyledi:

"Hürriyet isteyen, onur isteyen halkların haklı mücadelesine destek verdiği için Türkiye'ye minnettarız. Arap baharına karşı vermiş oldukları destek hiç bir zaman unutulmayacaktır. Ben daha önceden de Türkiye'yi biliyordum, tanıyordum. Türkiye'nin bir parçasıydım. Sayın Davutoğlu ile tanıştık ve beni Türkiye'ye davet etti. Önceden ikinci ülkem diyordum ama şimdi birinci ülkemdeyim. Bana Türk vatandaşlığı teklif edildiği için de gurur duyuyorum. Bu vatandaşlığı kabul ettiğimi ve ömrümün sonuna kadar size iyi bir vatandaş olacağımı söylemek istiyorum. İyi bir Türk vatandaşı olarak, iyi bir Yemen vatandaşı olarak ve müslüman olarak, iyi bir Arap olarak halk için çalışacağım. Tüm insanlığın yararına ne olacaksa onun için çalışacağım. Bana güven duyduğunuz için çok teşekkür ediyorum. Ve istediğiniz doğrultuda olacağım."

Bakan Davutoğlu daha sonra Tevekkül Karman'a Mevlana'nın Fih-i Ma-Fih, Mecalis-i Seb'a ve Mektubat adlı orjinal eserini hediye etti. Karman hediyeyi alırken, ''Bu bana hediye edilen eser Nobel ödülünden daha değerli'' diye konuştu. Ardından Bakan Davutoğlu ve Karman Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. 



HD(İA/İD)