Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nde geçen 29 Nisan günü ayrılmak isteyen nişanlısı Bediha Oral'ı ailesinin gözleri önünde tabancayla tek kurşunla vurarak öldüren Akif Yıldırım'ın yargılanmasına Elazığ 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmaya hakkında ömürboyu hapis istemiyle yargılanan sanık Akif Yıldırım, Bediha Oral'ın babası Şahhaydar Oral, ablası Ayten Oral, kı zkardeşi Nurhayat Oral katılırken, anne Sabiha Oral ise sağlık durumu iyi olmadığı için mahkeme salonuna giremedi.

Mahkeme Başkanı Hakim İsmail Sezgin'in, "Maktulü tartışma sonucu evinde ruhsatsız silahla öldürmüşsün. Ne diyorsun?" sorusu üzerine Akif Yıldırım, savunmasına başladı. Nişanlısını öldürdüğünü kabul eden Yıldırım, şunları anlattı:

"Bir el ateş ettim. Neresine geldiğini hatırlamıyorum. Şantiyede çalıştığım ve terör bölgesinde yol gidip geldiğim için olaydan yaklaşık 1 ay önce tanımadığım birinden tabanca almıştım. Olay günü konuşmak için Bediha'nın evindeydim. Ailesi de yanımızdaydı. Olaydan 7 ay evvel nişanlanmıştık, Temmuz ayında da evlenecektik. Bediha, sürekli telefonda birisiyle mesajlaşıyordu, şüphelendim. Benim adıma kayıtlı numaranın dökümünü aldım. Sürekli konuşup mesajlaştığı kişinin Mehmet Deniz adlı biri olduğunu öğrendim. Ablası Ayten ile beraber aradık. Ablası Ayten; 'Nişanlı bir kızı niye arıyorsun?" diye uyardığında telefondaki kişi Bediha'nın eski sevgilisi olduğunu söyledi. Bana sürekli soğuk davranan Bediha ise, bu kişinin normal arkadaşı olduğunu ve büyütmemem gerektiğini söyleyince konuyu kapatıp, barıştık. Sonraları bana yine soğuk ve ilgisiz davranan Bediha'nın babasıyla olay günü konuştuk. Babası bana 'Neden anlaşamıyorsunuz? Neden kızımı ölümle tehdit ediyorsun?' diye sordu. Ben de 'Kızın beni başkasıyla aldatıyor" deyince üzüldü. Sonra Bediha ile odada yalnız kaldık. Bediha'ya son sözünü sordum. O da beni tekrar sahtekarlık ve yalancılıkla itham etti. Gerisini hatırlamıyorum. Ateş ettiğimde yere düştü. Sonra kendi kafama sıkmak istedim ama silah tutukluk yaptı olmadı. Babası içeri girdiğinde 'Al, sen de beni öldür' dedim ama silahı eline almadı. 'Sen zaten ölmüşsün' dedi. Ateş etme anında odada Bediha ile ikimizden başka kimse yoktu."

Bediha Oral'ın babası Şahhaydar Oral ise; "Adalet mülkün temelidir. Ben savcı ve hakimlere güveniyorum. Sevmek suç olmadığı gibi, sevmemek de suç değildir. Ortada hiçbir sebep yokken bu olay meydana geldi. Ben sanığı önce Allah'a sonra sizlere havale ediyorum" dedi.

Bediha Oral'ın albası Ayten Oral, sanık Akif Yıldırım'la aynı şirkette çalıştıklarını ve bu nedenle kardeşiyle tanışıp nişanlandığını söyledi. Kardeşinin kendisine Akif Yıldırım ile sorunları yaşadığını anlattığını belirten Oral, şöyle dedi:

"Olaydan iki gün önce eve geldiğimde Bediha'nın jiletle elini kestiğini öğrenince sebebini sordum. Bana Akif'i kast ederek 'Çok yalan söylüyor, beni tehdit ediyor, silahla tehdit ediyor, beni uçurumdan atmaya kalkıştı hatta bunları size anlatmamam için bana Kuran'a el bastırdı' diyerek yaşadıklarını anlattı. Ertesi gün babama bu olanları anlattığımda babam 'Bu iş madem olmuyor, bitsin' dedi. Akif de, babama söylediğimizi duyunca sinirlenip 'Ucunda ölüm de olsa bu düğün olacak. Bunu da söylediniz mi?' diyerek bizi tehdit etti. Akif olay günü Siirt'ten evimize geldiğinde saat 06.00 sularıydı,  biz uyuyorduk. Sonrasında kalktık ve aile bireyleri arasında yaklaşık 4 saat bu olaylar konuşuldu. Nişan atılınca da Akif, Bediha'ya doğru parmağını sallayarak 'Başardın'  tarzında sözler söyledi. Daha sonra da ruhsatsız silah taşıdığı ve tehdit olayından ailesine bahsedilmemesi şartıyla nişanı bitireceğini söyleyerek, 'Aileme haber verin gelsinler' dedi. Babam Akif'in amcasına ulaşınca amcası Nazım Yıldırım bizim eve geldi. Nazım Yıldırım içeri girer girmez telefonu çaldı, o telefonla konuşurken; Bediha ve Akif'in bulunduğu odadan bir el silah sesi geldi. İçeri koştuğumuzda Bediha kanepenin üstünde diz çökmüş vaziyetteydi. Önce vurulduğunu anlamadım. Akif elindeki silahı babama uzatıp 'Al sen de beni vur' dedikten sonra kardeşimin elimdeki kanını fark edip vurulduğunu anladım. Kardeşimi kasten vurdu. Zaten olaydan yaklaşık 20 gün önce de Akif'in ağabeyi Arif beni arayıp 'Siz ne yapıyorsunuz, gelip sizi kurşuna dizerim. Kardeşimi de kurşuna dizerim' diyerek bizi ailece tehdit etmişti."

4 KIZIMI DA ÖLDÜRECEKTİ

Sanık avukatının "Müvekkilimin niyeti öldürmek değildi. Telefon kayıt dökümlerine göre de haksız tahrik altında olay meydana gelmiştir" savunmasının ardından baba Şahhaydar Oral, "Niyeti öldürme değilse evime neden silahla geldi? Olay sabahı 4 kızımı da Elazığ'a göndermemi istedi, göndermedim. 4 kızımı gönderseydim 4'ünü de öldürecekti. Kızımı öldürdükten sonra silahı kendi kafasına doğrulttu patlamadı, daha sonra bize yönlendirdi" dedi.

Duruşma sanık Akif Yıldırım'ın amcası Nazım Yıldırım ile kardeşi Ömer Yıldırım'ın tanık olarak dinlenmesi için ertelendi.

ADLİYE ÖNÜNDE PROTESTO

Duruşma ardından Elazığ Adliye Sarayı Bedia Oral'ın ailesi ve yakınları Bediha Oral'ın fotoğrafının bulunduğu 'Kadın cinayetlerine son' yazılı pankart açarak; avukatları aracılığıyla basın açıklaması yaptı. Ailenin avukatı Şemsettin Ersöz, "Bediha Oral cinayeti, Türkiye'mizde sık sık yaşanan kadın cinayetlerinin en tipik bir örneğidir. Kendisi istemediği bir adamla evlenmek kararından vazgeçtiği anda kendi ailesinin gözleri önünde evin içerisinde 6 saat misafir edilen bir kişi tarafından kanaatimizce aile meclisinin kararı ile hunharca öldürülmüştür. Bu nedenle bu inşallah son olur, ülkemizde bir daha böyle bir olay yaşanmaz. Bunun bitmesini arzu ediyoruz" dedi.

Duruşma günü yakalarına taktıkları Bediha'nın fotoğrafının üzerine sadece doğum gününü yazdıklarını, ölüm tarihini ise dava sonuçlandıktan sonra yazacaklarını kaydeden Bediha Oral'ın kuzeni Gözde Karakuş, "Maktulun hem kuzeni hem de bir kadın olarak buradayım. Bu basit bir cinayet değildir. Bu bizim son kurbanımız olsun diye sadece doğum tarihini belirttik kartlarımızda, dava yani adalet hükmünü verdikten sonra, son dava hükmünden sonraki tarih olsun diye açık bıraktık" dedi.

Açıklama ardından, cinayete kurban giden kızının resminin bulunduğu pankartın yanında ağlayıp diz çöken anne Sabiha Oral; kızını öldüren sanık Akif Yıldırım'a hapiste çürümesi için beddua ederek "İyi ki kurtuldu kızım senin elinden" dedi.