Bursa Valisi Şahabettin Haprut'un 2009 yılında gerçekleştirdiği ziyarette doğasını ve manzarasını beğendiği Dağyenice Köyü’ne Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre Termal Sağlık Turizm Merkezi’nin kurulacak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Vali Şahabettin Harput, ayrıcalıklı bir turizm kasabası kurmayı amaçladıklarını söyledi. Dağyenice Köyü’nde bulunan gölet çevresinde projenin uygulanacağını anlatan Vali Harput, bu kompleks sayesinde Bursa’nın termal turizmden büyük pay elde edeceğini belirtti. Bölgede termal su bulunmadığı için suyu kent merkezinden borularla 20 kilometre uzaklıktaki Dağyenice’ye taşıyacaklarını ifade eden Harput, bölgenin kompleks kurmaya elverişli olduğunu söyledi.

Bursa Valiliği olarak bölgede sıcak su araştırması yaptıklarını ifade eden Harput, "Yaptığımız sondaj çalışmalarında güçlü bir debiye ulaşamadık. Bizim zaten Dağyenice projesine başladığımız zaman o bölgede su arama ve su bulma gibi bir maksadımız yoktu. Biz Dağyenice’yi, Bursa’dan su götürecek şekilde projelendirdik" diye konuştu.

KAMULAŞTIRMAYA 80 MİLYON LİRA HARCANACAK

Projenin 2 milyar dolara mal olacağını kaydeden Vali Harput, 2 bin 500 dekar alanın kamulaştırılması için 107 milyon lira olan İl Özel İdare bütçesinden 80 milyon lira ayırdıklarını da vurguladı.

Bu projeyle amaçlarının, Türkiye'nin 2023 yılı hedefi olan 5 milyon turistten 500 binini Bursa’ya kazandırmak olduğunu ifade eden Harput, "Yılda ortalama 400 milyon dolar döviz kazandırmayı hedefliyoruz. Çünkü çok kapsamlı bir proje olacak. Ulaşımda bölgeye raylı sistemle gerçekleştirilecek. Başbakanımıza projeyi anlattığımda 'Sonuna kadar arkandayım' dedi. Başbakanımız her ilde çılgın projeler istiyor. Bu da Bursa'nın çılgın projesi. Dört başı mamur bir proje. Burası insanların nefes alacağı ve akın akın koşacağı bir yer olacak" dedi.

Dağyenice bölgesinin Bakanlar Kurulu tarafından turizm bölgesi olarak ilan edildiğini belirten Harput, kompleksin Tepeköy, Ortaköy, Gölköy, kültür merkezi, binicilik merkezi, kasaba merkezi, spor merkezi, golf merkezi, tatil köyü ve özel yerleşim bölgesi olmak üzere köy şeklinde 10 bölgeden oluşacağını vurguladı. Proje için ilk kazmanın bu yıl içerisinde vurulacağını söyleyen Harput, bitiş tarihi ile ilgili net bir tarih veremediğini sözlerine ekledi.

Dağyenice Köyü Muhtarı Rıdvan Burhan ise projenin köylerinde uygulanmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, köyde yaşayan gençler içinde istihdam yaratılacağını söyledi.



IA,FK(FK/CK)