İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway çeşitli gezi ve temaslarda bulunmak üzere Kazakistan Fahri Konsolosu iş adamı Dr. Halil Uluer’in davetlisi olarak Nevşehir’e geldi. Nevşehir’de ilk olarak Valiliğe gelerek Vali Abdurrahman Savaş’ı makamında ziyaret eden Büyükelçi Reddaway, burada Vali Savaş’tan Kapadokya bölgesi hakkında bilgi aldı. Sonra basın mensuplarına açıklama yapan Büyükelçi Reddeway, Kapadokya’nın dünyaca tanınan turizm merkezlerinden biri olduğunu ve her yıl ülkesinden çok sayıda İngiliz turistin bu bölgeye geldiğini söyledi.

Reddeway “Burası Türkiye için olduğu kadar tüm dünya içinde önemli bir bölge. Buraya gelen İngiliz turist sayısı oldukça fazla, ancak biz bu sayıyı daha da arttırmak istiyoruz. Bu bölgeye daha fazla turist çekebilmek için çeşitli çalışmalar yapabiliriz" dedi.

Vali Savaş da, Büyükelçi Reddaway’ı Kapadokya bölgesinde ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

İngiltere Büyükelçisi David Reddaway ve Kazakistan Fahri Konsolosu İş adamı Dr. Halil Uluer daha sonra Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’na geçti. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Arif Parmaksız ve yönetim kurulu üyeleri ile bir süre görüştü. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’ını AB ülkelerine yapmasına ve Gümrük Birliği’ne üye olmasına rağmen işadamlarının halen vize sorunu yaşadığını belirterek 'işadamlarına yönelik vizelerin tamamen kaldırılmasını' istedi. Büyükelçi Reddaway ise her yıl kendilerine 100 binin üzerinde vize başvurusu yapıldığını ve bunun yüzde 90’lık bir bölümünün kabul edildiğini söyleyerek, vizenin tamamen kaldırılmasının ancak AB üyeliği ile mümkün olabileceğine ifade etti.

Ziyarette Oda Başkanı Arif Parmaksız tarafından İngiltere Büyükelçisi David Reddaway’e üzerinde oda amblemi bulunan çini bir tabak hediye edildi.



AK(OE/COŞ)