Yunus Emre Enstitüsü tarafından 1–15 Temmuz 2012 tarihleri arasında, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Nevşehir’deki Kamp Eğitim Merkezinde, 'Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi'ne ilişkin Hizmet İçi Eğitim Programı yapıldı. Programa katılan Mısır, Romanya, Bosna Hersek, Sudan ve Letonya'da Türkçe dersleri veren öğretmen ve okutmanlar için son gün kapanış programı yapıldı. Programda Arapça, Romence, Letonca, Tatarca, Türkçe milli marşlar, şarkılar söylenirken, şiirler okundu ve danslar yapıldı. Katılımcılardan oluşan karma koronun seslendirdiği 'Üsküdar’a Giderken' şarkısı skeç olarak da canlandırıldı. Etkinlik büyük ilgi alırken, hareketli parçalara etkinliği izleyenler alkışlar ve oynayarak eşlik etti. Kamp Sorumlusu Uğur Kılıç, şöyle dedi:

"Katılanlara alanında uzman akademisyenler tarafından 'Kelime Öğretim Yöntemi', 'Türkçe'nin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Beden Dilinin Kullanımı', 'Dil Öğretiminde Tematik Yaklaşımlar', 'Türkçe'nin Yapısal Özellikleri ve Yazma Becerisinin Geliştirilmesi', 'Doğru ve Etkili Konuşma Eğitimi', 'Okuma Eğitimi' gibi konularda eğitim verildiğini söyledi.

Programla, katılımcılara Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi sahasında kendilerini geliştirme ve yeni gelişmeleri akademisyenlerden öğrenme fırsatı sunduklarını belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Eğitim programının yanı sıra Türk kültürünü, tarihini, sanatını ve yemeklerini yerinde tanıyacak olan misafirler, derslerin dışında kalan zamanlarda kültür gezisi programı çerçevesinde; Ürgüp, Göreme, Avanos ve Konya'da tarihi ve coğrafî güzellikleri görme imkanı da buldular."

Programa Romanya’dan gelerek katılan öğretmen Valetta Danye, kendisinin Tatar Türkü olduğunu, Romanya’da da çok sayıda aslen Türk olan Rumen yaşadığını söyledi.

Türkiye ve Kapadokya’nın çok güzel olduğunu, geldiği için büyük mutluluk duyduğunu belirten Danye, ülkesine döndüğünde çevresine bu güzellikleri anlatacağını çektiği Kapadokya fotoğraflarını göstereceğini ekledi.



AK(OE/İD)