Anadolu bozkırının sesi, abdal geleneğinin son temsilcisi olarak bilinen Türk Halk Müziği'nin abidesi Neşet Ertaş'ın ani ölümü, 1938 yılında dünyaya gözünü açıp, 8 yaşına kadar yaşamını sürdürdüğü Kırşehir'in Çiçekdağı İlçesi Kırtıllar Köyü sakinlerini üzdü. Çocukluk arkadaşlarından Remzi Kocaoğlu, Neşet Ertaş ile birlikte büyüdüklerini belirtip, sanat yaşamına ilk adımını, babasının yaptığı çakma saz ile başladığını anlattı. Kocaoğlu, şöyle dedi:

"Muharrem Ertaş sürekli saz isteyen oğlu Neşet Ertaş'ın talebini karşılayabilmek için rahmetli babam Hüseyin Kocağolu'na gelip, 'Hüseyin ağa şu oğlana bir saz yap da, sesi kesilsin' dedi. Babam da kadınların çamaşır yıkamakta kullandığı eski bir tokaç üzerine çivi çakıp, üzerine kablo teli takarak saz yapıp eline tutuşturdu, çok sevinmişti." 

Kırtıllar Köyü'nde Orhan Kocaoğlu da Neşet Ertaş'ın 8 yaşına kadar köyde kaldığını, bu süre içerisinde doğup, yaşadığı köydeki evinin el değiştirip, şimdi başkaları tarafından kullanıldığını söyledi. Aynı köyden Mithat Teçcan da konuşmak yerine Neşet Ertaş'ın 'Zahidem' türküsünü söylemeyi tercih etti.

Henüz 8 yaşında babası Muharrem Ertaş ile birlikte köyden ayrılan Neşet Ertaş'ın 12 yaşına kadar Çiçekdağı ilçesi İbikli Köyü'nde ikamet ettiği belirtildi. Annesi Döndü Ertaş'ın ölümü üzerine bu köyden de ayrılan Ertaş'ın, ailesi Yozgat'ın Kırıksoku Köyü'nde Arzu isimli kadınla evlenip, bir süre bu köyde yaşadığı, daha sonra Yozgat'ın Yerköy İlçesi'ne yerleştiğı belirtildi.

Yozgat'ın Kırıksoku Köyü'nde oturan Fatma Metin, Neşet Ertaş'ın köyde sürekli saz ile dolaştığını belirterek, "O saz çalardı, ben ve iki kız kardeşi de oynardık. Saz çalmayı çok seviyordu, sevgisiyle bu yerlere geldi, Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

Yerköy Abdallar Derneği Başkanı Veli Metin de, Neşet Ertaş'ın annesi Döndü Ertaş'ın İbikli Köyü'ndeki mezarını ziyaret ederek dua etti.

Neşet Ertaş'ın annesi Döne Ertaş'ın mezarı Kırşehir'ın Çiçekdağı İlçesi'ne bağlı İbikli Köyü'nde bulunuyor. Ünlü halk ozanı Neşet Ertaş ise babası Muharrem Ertaş'ın Kırşehir'deki mezarının yanı başına gömüleceği belirtildi.