Patara Antik Kenti'nde M.S. 64- 65 yıllarında İmparator Neron tarafından Patara Limanı ağzında yaptırılan Neron Deniz Feneri, Antalya İl Özel İdaresi'nden sağlanan 600 bin liralık ödenekle restore ediliyor. Fenerin doğu duvarı dışındaki bölümlerin restorasyonu tamamlandı.

Restorasyonla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, deniz fenerinin podyumundaki onarım çalışmalarının, yaklaşık 1.5 yıldır devam ettiğini aktardı. Restorasyon çalışmalarında sona yaklaştıklarını belirten Prof. Dr. Işık, şöyle dedi:

"Şu anda arkadaki doğu duvarını restore ediyoruz. Bu duvar dalgalar nedeniyle tsumani etkisiyle tamamen parçalanmış durumda. Bunu tekrar yerine koymakta büyük zorluk yaşıyoruz. Hem kayalarda oluşan deprem çatlaklarını daha dayanıklı hale getirmeyi, hem de yine depremden kaynaklanacak hareketliliklere engel olmayı amaçlıyoruz. Tüm kayalara dikişler atıldı. Çok sağlam bir hale getirildiğine inanıyoruz. Doğu duvarını tamamladıktan sonra önümüzdeki yıl kulenin restorasyonuna başlayabileceğiz."

1481'DEKİ DEPREMDE YIKILDI

M.S. 64- 65 yıllarında İmparator Neron tarafından Patara Limanı ağzında yaptırılan Neron Deniz Feneri'nin, 1481 yılında meydana gelen 8.1 büyüklüğündeki Rodos depreminde yıkıldığı tahmin ediliyor. Deprem sonrası meydana gelen tsunami ve fırtınalarda büyük zarar gören fenerin kum altında kaldığı tahmin ediliyor. Fenerin podyum yüksekliği 5 metre, kare formunda ve çevresi 80 metre. Kulesinin orijinal yüksekliği 25 metre.

KAZILARA 2004'TE BAŞLANDI

Neron Deniz Feneri'ndeki kazılara, 2004 yılında başlandı. 2005 yılında tamamiyle ortaya çıkarılan fenerden çıkarılan taşlardaki yazıtlarda, dönemin valisi Sextus Marcias'a hitaben '8 yıl boyunca Likya halkını hiç rüşvet almadan, hakça yönettiğiniz için ve şehrimizi güzel yapılarla süslediğiniz için teşekkür ederiz' yazısı yer alıyor.