Nehirlerin insanların yaşam kaynağı olduğunu hatırlatmak ve yaşamalarını sağlamak amacıyla 2005 yılından bu yana Avrupa'da düzenlenen Büyük Atlama (Big Jump) etkinliği, Türkiye'de Doğa Derneği tarafından gerçekleştirildi. Nehirlerin insan hayatı için önemini sularla kucaklaşarak hatırlatmayı amaçlayan çevreciler, bugün saat 16.00'da tüm Avrupa ile aynı anda başta İzmir Gediz Deltası, İstanbul Burgazada, Ankara Beypazarı, Hasankeyf Dicle Muğla Yuvarlakçay, Aydın Güzelçamlı Milli Parkı, Antalya Alakır, Samsun Kızılırmak, Halfeti'de Fırat, Burdur ve Amik gölleri olmak üzere tehlike altında olan 30'a yakın nehir ile bu nehirlerle beslenen göl ve denizlerde suyla buluştu.

Doğa Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada nehirlerin üzerindeki en büyük tehditlerin başında barajların geldiği, Anadolu'da bulunan neredeyse tüm nehirlerin enerji üretimi gerekçesiyle özel şirketlere devredildiği, suların boru ve tünellere hapsedilmesiyle Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80'lik bölümünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Nehirlerin yaşam kaynağı olduğunu belirten Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, "Planlanan 2 bin baraj ve HES projesi gerçekleştiği takdirde Türkiye'de özgür akan tek bir nehir bile kalmayacak, göllerimiz kuruyacak, denizlerimizde yaşam olmayacak. Oysa bizler suyla olan bağlarımızı yeniden hatırlamak, suyla bütünleşmek ve yaşam kaynağımızı korumak istiyoruz. Hasankeyf örneğinde olduğu gibi bir avuç kazanç uğruna nehirlerimizin `yenilenebilir enerji' adı altında `yeşil ekonominin' bir parçası olarak baraj ve HES'ler ile yok edilmesine sessiz kalmayanlar, Anadolu'nun dört bir yanında suyu şükranla kucaklayarak nehirlerin ortak yaşamımız için ne kadar değerli ve vazgeçilmez olduğunu hatırlattılar" dedi.

İzmir'de Büyük Atlama'ya katılan Doğa Derneği üyesi yaklaşık 20 kişi Bostanlı Balıkçı Barınağı'nda buluştuktan sonra İzmir Kuş Cenneti'nde bulunan Homa Dalyanı'nda Gediz Nehri'nin deniz ile buluştuğu noktalardan birinde, üzerinde 'Gediz Deltası İzmir'in En Doğal Hali' yazılı pankartla birlikte suya atladı.



TG(AÖ/ESM)