Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP), 100’ü aşkın tutuklu gazeteci için düzenlediği “Tanıklık Günleri" Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde devam ediyor. Adalet sarayı önünde toplanan grup, "Hapisteki gazetecilere özgürlük" yazılı pankart açtı. Türkiye'de tutuklu bulunan gazetecilerin anlatıldığı ve 7. düzenlenen eylemde Odatv davası kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Müyesser Uğur, Vatan Gazetesi muhabiri Çağdaş Ulus'un da aralarında bulunduğu 6 tutuklu gazetecinin gazetecilik faaliyetleri anlatıldı. Odatv davası kapsamında 375 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteci Nedim Şener ve gazeteci Ayşenur Arslan da destek verdiği eyleme katılanlar, "Sustum sıra bana geldi", "Cezaevinde gazeteci istemiyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

"TUTUKLU GAZETECİ SAYISI EN FAZLA OLAN ÜLKE"

Eyleminde konuşan Nedim Şener, "Bir zamanlar 'Türkiye'de cezaevlerinde gazeteci yok, terör örgütü üyeliği ile suçlananlar var' diyenler, biraz da mahcup sayıyı önce 6, sonra 8, şimdi ise 33'e kadar çıkardı. Ve biz tanıklık ediyoruz ki bugün cezaevlerinde 95 gazeteci tutukludur" dedi. Türkiye'nin "tutuklu gazeteci sayısı en fazla olan ülke" unvanına sahip olduğunu anlatan Şener, "Bu utançtan bir an önce kurtulması için bir an önce üçüncü ve dördüncü yargı paketleri çıkarılmalıdır. Üçüncü yargı paketinin cezaevindeki gazetecilerin sorununu çözmek için yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Tasarı, sorun yaratan suç tanımları ve suçun unsurlarını değiştirmiyor. Tam tersine mevcut yasakları aynen koruyarak, kanuna eklenen geçici bir maddeyle 'şartlı af' getiriyor. Bu, gazetecilerin basın ve ifade özgürlüğünü kullanabilmesinin önündeki engelleri kaldırmıyor. Biz, gazetecilerin AİHM kararları çerçevesinde en aykırı görüşleri bile yayımlayabilmesini savunuyoruz. Yasakları aynen koruyup, mevcut dava, soruşturma ve infazları 3 yıl süreyle ertelemek gazeteciyi tamamen susturmak demektir" diye konuştu. Şener, TMY ve TCK'daki basın ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümlerin kaldırılması ve kapsamda dördüncü yargı paketinin hızlı bir şekilde meclisten geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bu yasalar çıksın ki, birbirimizin yüzüne bakabilmek için bir gün önce tahliye olabilecek birisinin özgürlüğünü bir gün sonraya bırakmayalım. Mesleğini yaptığı için tutuklu gazetecinin olmadığı bir Türkiye özlemiyle herkesi selamlıyorum" dedi.

"HERKES HERŞEYİ BİLİYOR"

Odatv davasından tutuklu bulunan Müyesser Yıldız Uğur’un oğlu İlim Uğur da annesinin gazetecilik mesleğine ilişkin tanıklıklarını anlattı. Uğur’un tanıklığını yapan gazeteci Ayşenur Arslan da kendisini hiç tanımadığını yalnızca Odatv davasının duruşmasında el sıkıştıklarını anlattı. Arslan, “Küçücük bir kadın ama elimi öyle bir sıktı ki. Çok güçlü birisi. Müyesser’in niye içerde olduğunu ben biliyorum, herkes de biliyor, o da biliyor. Herkes her şeyi biliyor. Kimileri ahlaksızca susuyor, kimileri ahlaksızca görmezden geliyor. Kimileri de bizim için içerde rehin tutuluyor. Biz onlara çok şey borçluyuz" diye konuştu.

(BB)