Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun'un geçen Çarşamba günü PKK'lılar tarafından lojmanının bulunduğu bina girişinde başından tek kurşunla vurularak şehit edilmesinin ardından savcıların güvenlikleri gündeme geldi.

Tunceli'nin Nazımiye İlçesi savcısı Fatih Yücel, 'adalet.org' adlı internet sitesine yazdığı ve Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nü suçladığı yazısıyla ilgili açıklama yapmayacağını söyledi. Yücel, "Bir açıklamaya yapmayacağım. Forum sitesine yazdığım yazı arkadaşlar arasında bir dertleşmeydi" dedi.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN PERSONEL İSTEDİK

Tunceli Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise Nazımiye Savcılığı'nın Kaymakamlıktan koruma talebinde bulunmasıyla ilgili gerekli süreci başlattıklarını söyledi. Yetkililer, kaymakamlığın yazıyı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne gönderdiğini belirterek, "Yazı daha sonra İl Emniyet Müdürlüğü'ne geldi. Biz de konuda eğitimli ve yeterli personel bulunmadığı için Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazı yazıp, personel talebinde bulunduk. Gelecek personelin bu konuda gerekli eğitim verildikten sonra tahsis edilecek" dedi.

SADECE 3 GÜN KORUDULAR

Tunceli'de görevli olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yargı mensubu, PKK'nın savcılara yönelik yapacağı saldırının herkes tarafından bilindiğini ileri sürüp, "Ama bilinmesine rağmen kimse bizleri korumadı" dedi. Aynı yargı mensubu, Ovacık Başsavcısı Murat Uzun'un bir ihmal kurbanı olduğunu öne sürüp, "Tunceli bölgesinde örgütün hareketliliği sürekli arttığı yönünde bizlere hep bilgiler gelirdi. Bu yılın başlarında hem jandarma, hem emniyet yetkilileri, hakim ve savcılara yönelik saldırılar olabileceği konusunda bizleri uyarıyorlardı. Bunun sadece genel bir istihbarat olduğunu söylerlerdi. Ancak Ağustos ayında İl Jandarma Komutanlığı'ndan görevli üst düzey subay bütün ilçelerdeki savcıları bizzat arayarak uyarıda bulundu. Bizler bu bilgileri emniyet yetkilileri ile paylaştık. Sadece 3 gün adliye giriş çıkışlarında bizleri 2 polis ile korudular sonra geri çekildiler" dedi.

İLÇE JANDARMA KOMUTANLARI SAVCILARI TEK TEK UYARDI

Yargı mensubu, 25 Ağustos 2012 günü Tunceli'nin 7 ilçesinde İlçe Jandarma Komutanları'nın savcıları tek tek aradığını belirterek, şöyle dedi;

"Elimize istihbarat ulaştı savcılara yönelik örgütün eylem planları var dikkatli olun dediler. Aradan iki gün geçtikten sonra 27 Ağustos 2012 günü yine ilçe jandarma komutanları 7 ilçenin savcılarını aradılar ve bu kez daha kesin konuştular. Bize, 'şu an Ankara'dan Genel Komutanlıktan elimize çok acil bir istihbarat bilgisi ulaştı ve örgüt kesinlikle savcılara karşı eylem yapacak, gerekli tedbirlerinizi alın' dedi. Ayrıca bizi arayan jandarma komutanı aynen, 'Ankara'dan bize gelen acil yazıda özellikle şu bilgi yazıyor belli ki örgüt eylem konusunda bütün çalışmalarını bitirmiş elde edilen bilgilerde keşif çalışmaları bitti, eylem için talimat bekliyoruz. Örgüt militanları tarafından gerekli yerlere bildirilmiş ve eylem için talimat bekliyorlar' ifadelerini kullandı. Bunu bize jandarma komutanı söyledi. Bazı savcı arkadaşlar ilçe jandarma komutanlarının bu uyarısından sonra İl Jandarma Komutanlığı'nı arayarak detaylı bilgi aldık ve istihbaratın kesin teyitli olduğunu, bilginin örgüt içinde elde edildiğini söylediler. Ve istihbarat bilgisinde saldırının özellikle Ovacık ve Nazımiye savcılarına yapılacağını da bize söylediler. Elde edilen istihbarat bilgisinde saldırının sadece savcılara yapılacağı, hakimler konusunda hiçbir bilginin elde edilemediği de özellikle belirtilmişti. Örgüt militanlarının kullandığı kelimelere kadar her şey biliniyor. Bize bilgi verildikten sonra 1 ay dolmadan maalesef bir savcı arkadaşımız şehit oldu, demek istihbarat doğruymuş. Şimdi soruyorum. Bu istihbarat Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, ya da MİT'te de yok muydu? Bu bilgi alındıktan sonra savcılar korunamaz mıydı? İlle de savcının gelin beni koruyun demesine gerek var mı? Saldırı yapılacağı, belli korumak için daha ne beklenmiş? İşte bir arkadaşımız şehit oldu bunun hesabını birileri vermeli."

BAKAN SAVCILARI ARAYIP EKSİKLERİNİ SORMUŞ

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Başsavcı Murat Uzun'un şehit edilmesinden iki gün sonra Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı ile 7 ilçedeki savcıları telefonla arayıp görüştüğü belirtildi. Bakan Ergün'ün savcılardan sorunları, adliye binaları ve lojmanlardaki durumlar hakkında bilgi alıp, "Eksikliklerinizi bildirin" dediği öğrenildi. Savcıların eksiklikleri anlatması üzerine Bakan Ergin; "En kısa sürede sorunların hepsini halledeceğiz dediği belirtildi.

ŞEHİT SAVCI, AYGÜN OLAYINI SORUŞTURMAMIŞ

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, Ovacık Başsavcısı Murat Uzun'un CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK'lılar tarafından kaçırılmasını soruşturduğu için şehit edildiği yönünde basında yer alan haberlerin doğru olmadığını söyledi. Yetkililer, "Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı olaydan sonra soruşturma başlatmış, soruşturma tamamlandıktan sonra yetkisizlik kararı verilerek dosya gereğinin yapılması için Ovacık Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmiştir. Ovacık Cumhuriyet Savcılığı da soruşturma dosyasını bu konuda yetkili olan Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermiştir. Şehit savcımızın Hüseyin Aygün'ün kaçırılması konusunda yürüttüğü bir soruşturma yoktu" dedi.


FD(GG/AAA)