Nazilli'nin Kuzey dağ kesiminde bulunan Sinekçiler zirvesindeki meşelik alanda belirlenemeyen bir nedenden dün saat 21.30'da yangın çıktı. Kısa sürede rüzgarın da etkisi ile büyüyen yangına arazinin de engebeli olması nedeniyle müdahalede güçlük çekildi. Nazilli Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin müdahale ettiği yangında ekipler yetersiz kalınca, çevre Orman İşletme ekipleri de bölgeye sevk edildi. Nazilli başta olmak üzere Aydın ve ilçelerindeki belediyelerin itfaiye ekipleri, su tankerleri ve iş makineleri de yangın bölgesinde görevlendirildi.

KÖYLER BOŞALTILDI

Dağlık alanda devam eden yangın köylere yaklaşırken, bölgeye gelen Aydın Valisi Kerem Al, İl Emniyet Müdürlüğü, Jandarma ve Belediyelere yangınla ilgili ek tedbirler alınması yönünde talimat verdi. Oluşturulan kriz masasınca Aydın merkez ve doğu kesimindeki tüm belediyelerin yangın bölgesine gönderecekleri itfaiye aracı ve iş makineleriyle ilgili olarak Valiliğe bilgi vermesi istendi. Yangın nedeniyle Aydın-Nazilli arasında önlem alan polis ekipleri, yollarda itfaiye araçlarının öncelikli geçişleri için önlem aldı. Samailli ve Kavacık köyleri boşaltılırken, güzergahta bulunan diğer köylerde de vatandaşların dikkatli olması istendi.

KÖYLÜLER YARDIMA KOŞTU

Nazilli ve çevresinden çıplak gözle rahatlıkla görünen yangına çevre köylerden de yardım geldi. Eline küreğini ve kazmasını alan çevre köylüler yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Samailli köyüne yangın söndürme çalışmalarına destek vermeye geldi. Jandarma ekipleri tarafından yangının şiddeti ve tehlikesi hakkında uyarılan köylüler, yangın alanına yaklaştırılmadı. Köylülerin yardım ısrarı üzerine Jandarma ekipleri, köylülerin hayvanlarını ve eşyalarını taşımalaına yardımcı olmalarını istedi. Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) de Jandarma ekiplerine yardımcı oldu.

DÜĞÜN SALONUNDA TOPLANDILAR

Alevlerin ulaştığı Samailli Köyü'nde ise vatandaşlar köyün 1 kilometre dışında yer alan ve etrafında yanacak birşey olmadığı için güvenli bulunan düğün salonunda toplandı. Meydandaki alana da evlerdeki ahırlarda bulunan hayvanlar getirilerek bağlandı. Birçok köylü uzaktan yangını izlerken, hayvanlarını yol kenarındaki araçlarına bağlayarak önlem aldı. Bazı vatandaşların hayvanlarını ciplerinin içine koyarak, kendileri ise araçlarının üzerinden yangını izlediği dikkat çekti.

VALİ AL, RAHATLATTI

Yangın alanına gelerek koordinasyon sağlayan Aydın Valisi Kerem Al, yangının köylere sıçramasını engellediklerini belirtti. Arazi şartlarının engebeli ve rüzgarın şiddetli olması nedeniyle müdahalede bir hayli zorluk çekildiğini ifade eden Vali Al, rüzgarın şiddetini azaltmasının ardından tüm ekiplerin çalışması ile yangının kısmen kontrol altına alındığını söyledi. Vali Al, "Yangın alanında herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmaması ise bizi sevindirdi" dedi.

Rüzgarın hızını azaltmasının da etkisiyle yoğun çalışmalar sonunda 200 hektarlık alanda etkili olan orman yangını kontrol altına alındı. Gün aydınlanmasıyla birlikte karadan ve havadan soğutma çalışmalarına başlandı.



CU,MG(YY/AAA)