Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, merkez ve ilçelerde yaygın şap hastalığı görülmesi nedeniyle il genelinde boğa ve deve güreşi gibi festival, müsabaka ve şenlik organizasyonlarına izin verilmemesi konusunu valiliğe bir yazı ile bildirdi. Aydın Vali Yardımcısı B. Bestami Alkan imzasıyla 16 ilçe kaymakamlığına 8 Haziran’da yazı yazıldı ve bu tür organizasyonlara kesinlikle izin verilmemesi istendi. Nazilli’de aralarında Doğa Kültür Gençlik ve Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Babacan’ın da bulunduğu 8 kişilik düzenleme komitesi, ilk kez yapılacak ve geliri üniversiteli kız öğrencilere burs olarak verilecek '1'inci Sanat Etkinlikleri ve Boğa Güreşi Festivali' düzenledi. Komite bu iş için Nazilli Kaymakamlığı’na dilekçe ile başvurdu. Kaymakamlık dilekçeyi Aydın Valiliği’ne gönderdi. Valilik, daha önce güreşlerin yapılmaması konusunda bir komisyon kararı olmasına rağmen bunu gözden kaçırıp izin verdi. Ancak valilik daha sonra yapılan hatanın farkına vararak güreşlerin iptal edilmesi gerektiğini bildirdi.

KOMİTE HEYETİ VEKİL TURUNDA

Bu organizasyon için masraf yapan ve davetiye bastıran komite üyeleri Ankara’ya giderek üst düzey politikacılara ve bakanlara davetiye dağıttı. Nazilli’ye dönüşlerinde iznin iptal edildiğini öğrenen komite şok yaşadı ve AK Parti Aydın Milletvekili A. Gültekin Kılınç’a gidip durumu anlattı. Kılınç bölgede şap hastalığının yaygın olduğunu, bu durumdan hayvan yetiştiricilerinin mağdur durumda bulunduğunu ve valiliğin kararının yerinde olduğunu bildirerek, komiteye 'yardımcı olamam' dedi.

AK PARTİLİ ERDEM, YAPILMASINI SAĞLADI

Komite üyeleri bu kez AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in kapısını çaldı. İddiaya göre, Erdem valilik ile görüşerek güreşin yapılmasını sağladı. Valilik komiteye yasaklama kararından önce müracaat ettikleri gerekçesiyle izni verdi ve güreşler planlandığı gibi yapıldı. Böylelikle Nazilli’de ilk kez 17 Haziran Pazar günü düzenlenen Boğa Güreşleri, iki AK Parti’li vekilin görüş ayrılığına neden oldu. Güreşlerin Nazilli Hayvan Pazarı’na 50 metre uzaklıktaki Sümer Futbol Sahası’nda yapılması da dikkat çekti.

KILINÇ: DOGRU BULMUYORUM

AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç DHA muhabirine yaptığı açıklamada, komite üyelerinin kendisine geldiklerini doğruladı. Bölgede şap hastalığı nedeniyle geçimini hayvancılıkla sağlayan besicilerin zarar ettiklerini ve hastalığın hayvan alım-satımlarını durma noktasına getirildiğini kaydeden Kılınç, "Bana geldiler, besicileri düşündüğüm için valiliğin kararının dışına çıkamayacağımı belirttim. Güreşin yapılmasını doğru bulmuyorum" dedi.

ERDEM YASAĞI EMSAL GÖSTERDİ

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise, DHA muhabirinin 'Valilikle görüşüp izni sizin aldığınız söyleniyor' sorusuna, "Bunların üzerinde durmayalım. Burada yetkililer üzerlerine düşen görevleri yapmıştır. Benim söyleyecek fazla bir şeyim yok. Yetkililer gerekeni düşündüler. Şimdiye kadar yapılan ilk boğa güreşi değil. Bundan 15 gün önce de Kurtuluş’ta yapıldı, birçok yerde yapıldı. Sadece buraya endekslemek doğru değil" diye yanıt verdi."

HAYVANSEVERLERİN TEPKİSİ

Doğa Kültür Gençlik ve Spor Kulubü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Babacan ise yaptığı işi savundu. Babacan, "Burada kutsal bir amaç var. 40 öğrenciye burs sağlamak istedik. Bütün amacımız bu. Bu kültürel bir etkinlik. Başka türlü değerlendirilmemeli" dedi. Hayvanseverler ise Babacan’a tepki gösterdi. Doğa ve Hayvan Dostları Derneği İkinci Başkanı avukat Erdem Halis, doğa derneği mensubu olan birinin böyle bir organizasyonda yer almasının etik olmadığını savundu. Halis, "Biz deve güreşlerine bile karşıyken, şimdi de boğa güreşleri ortaya çıktı. Hayvanlar da doğanın bir parçasıdır. Özellikle böyle sıcak havalarda hayvanların güreştirilerek birbirlerine zarar vermesi kabul edilebilir bir durum değildir. Böyle bir organizasyon 'güzellik yarışması' adı altında yapılsaydı, kabul edilebilirdi" diye konuştu.

ORGANİZASYON ZARAR MI ETTİ?

Ege bölgesinden 90 boğanın katıldığı güreşin geliriyle 40 kız öğrenciye burs verileceği açıklanırken, organizasyondan zarar edildiği iddia edildi. 5 bin 200 liraya ağalığı alan İsmail Öz’ün güreşlerden sonra bu rakamı 2 bin liraya düşürdüğü öne sürüldü.



MG(İÖ/COŞ)