Tanklar için Konya'da krank mili üreten MOTUS Otomotiv Makine ve Metalurji Sanayi ve Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Hıfsı Soydemir, 2008 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından açılan bir sergiye katıldıklarını ve sergide TSK'nın yedek parça ihtiyacında krank millerinin de bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Biz krank millerini üretmek için talip olduk. Bizi Kayseri Ağır Bakım Ünitesi'ne davet ettiler. 2008 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan M60 ve M48 tanklarının motor krank millerini üreten fabrika ekonomik ömrünü sona erdirmişti. NATO'dan bu silahlar alınırken de, TSK'nın şartnameye göre bu krankları başka yerden alma imkanı da yoktu. Krank millerini üreten fabrika kapanınca Türk Silahlı Kuvvetleri de tankların krank millerini üretmek için çare bulmak zorunda kaldı. İşte böyle bir şansı bize verdiler. 'Yapabilirseniz biz bunun arkasındayız' dediler. Çok iyi bir ekip kurduk ve 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde bu krank millerini üretip askeriye verdik."

2009'DA ÜRETİME BAŞLADIK 

Yapılan denemelerde ürettikleri krank milinin tanklara uyum sağladığını kaydeden Soydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha sonra şartname oluşturuldu. Askeriyeden heyetler gelerek firmamızı yerinde inceledi ve bize 'Türk Silahlı Kuvvetleri'ne krank üretebilir' belgesi verildi. Bundan sonra yoğun bir çalışmaya başladık ve teknik şartnameleri hazırladık. Askeriye ve Türk Standartları Enstitüsü ile çok iyi bir çalışma yaparak şartnameyi oluşturduk. Daha sonra ihale yapıldı ve 2009'da üretimine başladık."

400 TANK ÇALIŞMIYORDU

Krankları teslim ettiklerinde duygulu anlar yaşandığını ifade eden Hıfsı Soydemir şunları anlattı:

"Çünkü 400 tane tankın krankı yoktu ve çalışmıyordu. Bizim ekonomik olarak paraya tamahımız olan insanlar olmadığımızı, bedenimizin vatan borcunu askere giderek ödediğimizi, bu proje ile de malımızın vatan borcunu ödediğimizi beyan ettim. Çünkü bizim için namusumuzdan sonra, vatanımız vardır. Vatanımızın en önemli unsuru silah ve askerimizdir. Bu tankların ihtiyaç duyduğu bu parçayı üreten biz, yarın komşu ülkelere de bunları verebilir konumdayız."

ELİMİZDE KOZ OLDU

Üretilen krank mili ile Türkiye'nin elinde yeni bir koz oluştuğunu da savunan Soydemir, şöyle konuştu:

"Bu tanklar birçok NATO ülkesinde halen kullanılıyor. O ülkeler de tankın can damarı olan motorun krank milini bulma noktasında sıkıntı yaşayacaktır. Bence bu ürün Türkiye Cumhuriyeti devletinin siyasi emelleri doğrultusunda hareket etmeyen ülkeleri terbiye etme aracıdır. Eğer insanlara silah doğrulttukları zaman, 'bu parçayı size vermeyeceğiz' diyebileceğimiz bir materyaldir. Çünkü bu tanklar Doğu Bloğu ülkelerinin tamamında kullanılıyor."

'BAŞKA PARÇALAR DA ÜRETECEĞİZ'

Soydemir, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu diğer parçaları ürütmek için de çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Aynı tankı kullanan diğer ülkelerin de krank miline ihtiyaçları olduğunu ifade eden Soydemir sözlerini şöyle tamamladı:

"2010 yılının Ocak ayından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri yaptığımız krank millerini tanklarda kullanıyor. Bir tankın krankının kırılması durumunda savaş kaybedeceğimizi göz ardı etmememiz gerekiyor. Bunun için belli bir kullanım sürecini alacak olan ülke mutlaka soracaktır. Bu süreç tamamlandı. Önümüzdeki günlerde diğer ülkelerin silahlı kuvvetlerine bu konu ile ilgili müracaatlarımızı yapacağız."



MKY(İA/COŞ)