Mardin'de, 2002 yılında N.Ç., adlı kızın 13 yaşındayken 24 kişinin tecavüzüne uğraması nedeniyle açılan ve 10 yılda yerel mahkemenin verdiği kararın Yargıtay tarafından kısmi olarak bozulması nedeniyle, Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davanın bugün ikinci duruşması yapıldı. N.Ç., adına davayı takip eden Mardin İHD Şube Başkanı olan avukat Erdal Kuzu'nun da hazır bulunduğu duruşmaya tutuklu 5 sanık katılmazken, tutuksuz yargılanan sanıklardan 19'u katıldı.

Daha önceki duruşmalara mazeretsiz katılmayıp ifade vermeyen 19 sanıktan 17'sinin ifade verdiği belirtilirken, ifade vermeyen 1'i kadın 2 sanık hakında ifadelerinin alınması için yakalama kararı çıkartıldı. Duruşma, 21 sanık ile ilgili eksikliklerin giderilmesi için 7 Haziran tarihine ertelendi.

'7 HAZİRAN'DA KARAR ÇIKACAĞINA İNANIYORUZ'

Duruşmanın ardından N.Ç'nin avukatlarından Erdal Kuzu, mahkemenin Yargıtay'ın bozma ilamına karşı aradan 5 ay geçmesine rağmen bugüne kadar herhangi bir görüş belirtmediğini söyledi. Mahkemenin bütün sanıkların ifadeleri alındıktan sonra Yargıtay ilamına karşı bir karar vereceğine dikkat çeken Kuzu, "İfadele alındıktan sonra mahkeme ya eski kararında direnecek, ya da yeni bir karar verecek. Şu aşamada ifadesi alınmayan sanıkların ifadesinin alınması için zorla getirilme kararı verildi. 7 Haziran'daki duruşmada karar çıkar diye düşünüyorum. Bu tarihte karar çıkmazsa dava zaman aşımı tehdidi ile karşı karşıya kalabilir" dedi.

Yargıtay'ın bozma kararının kendilerin itatmin etmediğini belirten Avukat Kuzu, "Mahkemeye sunduğumuz dilekçede de belirttik. Zincirlemenin uygulanmasını ve cezaların artırılarak verilmesini istiyoruz ki en azından kamuoyu vicdanın tatmin edilmesi için. Bunun için de 7 Haziran'ı bekleyeceğiz. N.Ç davasının toplumun genelini ilgilendiren bir dava olduğu için buradan çıkacak sorun diğer bütün davalar için emsal temsil edecek. Bu davanın sürekli gündemde olması olumlu. Kamuoyunun da bununla ilgilenmesi bu süreci daha da hızlandıracağını düşünüyoruz" diye konuştu.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Kamuoyunda, 'Utanç davası' olarak bilinen olay, 2002 yılında Mardin'de meydana geldi. O tarihte 13 yaşında olan N.Ç, iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere pazarlandı. Aralarında Kaymakamlık yazı işleri müdürü ve bir yüzbaşının da bulunduğu 25 kişi N.Ç ile ilişkiye girdi. Olayın duyulması üzerine N.Ç ile ilişkiye girenler ve küçük kızı pazarlayan iki kadın hakkında dava açıldı. Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 10 yıl süren yargılama sonunda 24 sanığa, rızası olduğu gerekçesiyle alt sınırdan 5 yıl ceza verdi ve iyi hal indirimiyle 4 yıl 2 ay ile 4 yıl 10 aya indirdi. N.Ç'yi erkeklere pazarlamaktan yargılanan 2 kadına ise 9'ar yıl hapis cezası verilmişti. Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği kararı kısmen bozarak, yeniden görülmesi için dosyaya Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.