Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın finanse ettiği, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik'in başkanlığında yürütülen Myra ve Andriake antik kentlerindeki kazılarda tiyatro süslemeleri, tiyatro sahnesine çıkış sağlayan yol ve merdivenler ortaya çıkarıldı. Yaz dönemi kazılarında Akdeniz, İstanbul ve Marmara üniversitelerinden 2 bilim insanı, 30 arkeolog, 30 arkeoloji bölümü öğrencisi ve 40 işçi görev yaptı.

Myra Antik Tiyatrosu'nun sahne bölümünde yapılan kazılarda, sahne içinde 8 metre derine inildi. Orijinal zemine ulaşmak için 2 metre daha kazı yapılacak. Kazıda merdiven, tiyatro süslemeleri ve sahneye açılan yollar ortaya çıkarıldı. Antik tiyatronun 'doğu kapısı' orijinal biçimiyle ortaya çıkarılarak, yeniden açıldı. Sahne binasının taş restorasyonu tamamlandı, bina ana restorasyon için hazırlandı.

Andriake Antik Kenti'nde yapılan kazılarda ise 'doğu hamamı'nın kazısı tamamlanarak restore edildi. Roma Dönemi'ne ait kilisede yapılan kazıların da büyük bölümü tamamlandı. Kilisenin 4 sütunu restore edilerek dikildi. Kilisenin zemininde bulunan mozaiklerin de üzeri kapatılarak korumaya alındı.

Myra ve Andriake kazılarının başkanı Prof.Dr. Nevzat Çevik, kazı çalışmalarının müze projesine bağlantılı yürütüldüğünü söyledi. Myra ve Andriake antik kentlerini kapsayan açık hava müzesi oluşturmayı hedeflediklerini anlatan Prof.Dr. Çevik, "Çalışmaları 'Likya Müzesi Projesi'ne uygun şekilde yapıyoruz. Çevredeki kazıları ve düzenlemelerimizi ona göre sürdürüyoruz" dedi.



AA(SU/CK)