Amasya'da halk arasında 'Bimarhane' olarak bilinen 1308 yılında Selçuklu Prensesi Yıldız Hatun tarafından yaptırılan Amasya Darüşşifası, belediye tarafından 'Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi' olarak düzenlendi. Fatih Sultan Mehmet döneminin en ünlü hekim ve cerrahı, Amasyalı Tıp alimi Sabuncuoğlu Şerefeddin'in adı verilen müze  çok sayıda ziyaretçinin akınına uğruyor. Tedavi amaçlı kullanılan müzik aletleri ile 200'e yakın cerrahi aletin sergilendiği müzede ilginç anlar da yaşanıyor.

Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, geçen yıl Aralık ayında düzenlenip ziyarete açılan müzenin büyük ilgi gördüğünü belirterek şunları söyledi:

"Balmumundan yapılmış ve bir hastaya müdahale eder gibi ayakta duran heykel, başını müzeye gelen konuklara doğru çevirerek, 'Ben Şerefeddin Sabuncuoğlu. Amasya Darüşşifasına 14 yıl hekimlik ettim. Şu anda hastama dağlama tedavisi uyguluyorum. Hoşgeldiniz' diye konuşarak karşılıyor. Bu da zaman zaman bazı konuklarımızı şaşırtarak kısa bir panik yaşamalarına neden oluyor."

Resmi açılışı bu yıl yapılacak müzeyi bugüne kadar yaklaşık 20 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

BAHÇEDE YETİŞEN BİTKİLERDEN ŞİFA MACUNU

Müze bahçesinde oluşturulan 'Şifa Bahçesi'nde de yetiştirilen bitkiler de, Sabuncuoğlu Şerefeddin'in yazdığı 'Mücerrebname' adlı kitaptan elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan karışım ile şifa macunları haline getirildi. Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, "Müze bir çok yönüyle insanlara hizmet veriyor. Türkiye'de bilinen mesir macunundan 100 yıl daha önce yapılan ve bir çok hastalığa iyi geldiği kanıtlanan macunları orijinal haliyle üretmeye çalıştık. Kitapta yer alan formüllerden bire bir karışımla örnek macunları yaptık. Dağıtımını resmi açılışın ardından yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

ST(İS/COŞ)