Ali AKSOYER/İSTANBUL,  İSTANBUL’da icralık otobüsleri icra müdürlüğünü arayarak yakalatan, çekildikleri yerlerde araçların parçalarını söken ve ihalede çok düşük rakamlara  aldıkları bu otobüslere söktükleri parçaları  takarak 150-190 bin liraya satan şebeke çökertildi. 5 kişilik çeteye yapılan operasyonda 2 lüks otomobil ile 12 otobüs de ele geçirildi.



Asayiş Şube Müdürlüğü, oto hırsızları ile yapılan mücadele sırasında müthiş bir dolandırıcılık şebekesini ortaya çıkardı. Yüzbinlerce liralık haksız kazanç elde ettikleri belirlenen şebeke elemanlarının dolandırıcılık sırasında önce üzerinde icra bulunan otobüs ve otomobilleri tespit ettikleri öğrenildi. Daha sonra bu araç sahipleriyle irtibata geçen ve onlarla anlaşan şebekenin, otobüs ya da otomobili Tuzla’da bulunan tamirhanelerine çektirdikleri ortaya çıktı. Bu tamirhanede işe yarayan motor, şanzıman, koltuk gibi parçaları alınan aracın daha sonra geriye kalan şase kısmının bir sokağa terk edildiği belirtildi. Hazırlanan plan gereği, araca icra koyan icra müdürlüğünü telefonla arayan zanlıların aracın bulunduğu yeri söyledikleri öğrenildi. Adeta hurda haline getirilen aracın icra müdürlüğü tarafından el konmasının ardından şebeke elemanlarının bu araçla ilgili açılacak satış ihalesini takip ederek, alıcı olarak katıldıkları öğrenildi. İhalede otobüs ve ya da binek aracı 15 ile 18 bin lira karşılığında alan zanlıların daha sonra aynı tamirhaneye getirdikleri ve söktükleri parçaları, yeniden taktıkları anlaşıldı. Kısa sürede aracı eski haline getiren zanlıların otobüsleri 150 bin ile 190 bin lira arasında pazarladıkları anlaşıldı.


Oto Hırsızlık Büro Amirliği tarafından yapılan soruşturmada zanlıların bu yöntemle sattıkları iki lüks otomobil ile 12 şehirlerarası yolcu otobüsüne ulaşıldı. Gözaltına alınan turizm şirketi sahibi Yıldıray K. ile Yıldıray B., Ali B., Mehmet Y. ve Osman B. hakkında polis tarafından çete kurup nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla işlem yapıldı. Zanlılar işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edildi.