Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF) Başkanı Yalçın Manav, Alanya Belediye Başkanı AK Partili Hasan Sipahioğlu ve AKTAD Başkanı Mustafa Nail Özden'in açılışını yaptığı yarışmanın ilk gününde öğrenci aşçı kategorilerinde balık, kuzu, tavuk, makarna, tatlı tabağı, yöresel ve karma yemek yarışmaları yapıldı. Usta aşçılar arasında ise sebze oymacılığı, et teşhir tabağı, balık teşhir tabağı, terin teşhir tabağı, tatlı teşhir tabağı, yağ heykel, düğün pastası, çikolata heykel, şeker heykel, doğum günü pastası ve ekmek büfesi ekip yarışması düzenlendi. Yarışmanın 2'nci gününde ise öğrenciler arasında orijinal Türk mutfağı, yılın altın şefi, okullar arası ekip, ustalar arasında balık, tavuk, tatlı, kuzu, orijinal Türk mutfağı, kuzu ve yöresel yemekler yarışmaları ile sebze dekor büfesi ekip yarışması yapılacak. Yarışmanın son gününde ise ustalar balık ve makarna yemeği, engelli aşçılar yarışması, ev kadınları Alanya yemekleri, ustalar yılın altın şefi, oteller arası ekip yapışması ve buz heykel yarışması gerçekleştirilecek.

'MUTAĞIMIZI TANITMALIYIZ'

TAF Başkanı Yalçın Manav, zengin Türk mutfağının dünyana tanıtılması halinde Türkiye'ye sadece deniz, kum ve güneş üçlemesi için değil, yemek için de çok sayıda turist geleceğine inandığını söyledi. Osmanlı mutfağına daha çok önem verilmesi gerektiğini belirten Başkan Manav, "Zengin mutfağımızı yurt dışında yeterince tanıtamıyoruz. Türkiye'de binin üzerinde bitki yemeği var. Dünyanın hiçbir yerinde bu yok. Ustalarımız uluslararası yarışmalara gittiğinde, Türk mutfağı ile ilgili yemek yaptıklarında ve bitkilerimizi kullandıklarında mutlaka madalya ile dönüyorlar. Bu da büyük bir zenginliğe sahip olduğumuzu gösteriyor" dedi.

PATLICAN DA YURTDIŞINDAN GELDİ

Matbaa gibi patlıcanın da ülkemize dışarıdan geldiğini dile getiren Manav, "Patlıcan Avrupa'ya girdikten yaklaşık 200 yıl sonra Osmanlı'ya gelmiş. Patlıcanın anavatanı Hindistan ancak orada tatlı ve yemek çeşidi 17'yi geçmiyor. Bizde ise yaklaşık 250 çeşit patlıcan tatlısı ve yemek çeşidi var. Bu da Türk mutfağını ne kadar ileriye taşıdığımızı gösteriyor" diye konuştu.

4 Kasım'da sonra erecek yarışmanın jüri üyeliğini ve gözlemciliğini Şili, Finlandiya, İtalya, Peru, Azerbaycan, Bolivya, Ukrayna ve Porto Riko'dan gelen aşçı federasyonu başkanları ve temsilcileri yapıyor.