Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız beraberinde bir heyetle sınır kapılarında incelemelerde bulunmak üzere geldiği Edirne’de Vali Hasan Duruer’i makamında ziyaret etti. Başta Kapıkule olmak üzere Pazarkule ve Hamzabeyli gümrük kapılarının sistemlerini yerinde görmek ve varsa tıkanan süreçleri gözden geçirmek için Edirne'ye geldiklerini ifade eden Altunyaldız, en önemli amaçlarının Türkiye’nin kolay ve en güvenli bir ticaret ülkesi haline getirmek olduğunu söyledi. Bunu sağlayabilmek için bir ekip kurduklarını kaydeden Altunyaldız şunları söyledi:

“Bu vizyon çerçevesinde bir ekip kurduk. En kolay ve en güvenli ticaretin gerçekleştirilmesi kapsamında dünyanın en iyi uygulamaları nerede var, kaç noktada araçlar ve yolcular duruyor, hangi işlemler yapılıyor ve rekabetçi uygulamalar neler, ülkemizin ihracatını artırabilmek ve ticaret erbabını rekabetçi kılabilmek için ilave yapabileceğimiz çalışmaların neler olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz”

SURİYE İLE TİCARET YÜZDE 70 DÜŞTÜ

Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle gümrüklerden yolcu trafiği ya da eşya trafiğine dönük kapılardan çıkışa izin verilmediğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız, “Geçen yılla karşılaştırdığımız zaman bu şartlarda normal ticaretten bahsetmek mümkün değil. Vatandaşlarımızın can güvenliği açısından Suriye kapılarındaki işlemleri geçici süre askıya aldık. Türkiye’den yolcu trafiği ya da eşya trafiğine dönük bu kapılardan çıkışa izin verilmiyor. Suriye tarafından insani amaçlı gelişlere, Türkiye'den eşya alıp gitmek kaydıyla izin veriyoruz. Uluslararası taşımaya da izin vermiyoruz. Geçen yıla göre hem yolcu trafiğinde hem eşya trafiğinde yüzde 70'ler civarında bir düşüş var. Bu da yaşanan olayların doğal sonucudur” diye konuştu.

'YAP-İŞLET-DEVRET' DÜNYAYA ÖRNEK OLDU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile yaptıkları çalışmalar kapsamında sınır kapılarındaki ‘yap-işlet-devret’ modeliyle yenilendiğini ifade eden Altunyaldız, “Kamu-özel sektörün işbirliği ile yapılan yenileme modeli, Birleşmiş Milletler Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından dünyada örnek gösterildi. Hakikaten etkin hizmet verme anlayışını bir anlamda yakalamış oluyoruz. Önümüzdeki dönemde 4 gümrük kapımız ve bir iç gümrüğümüz olmak üzere 5 kapımızı daha yenilemiş olacağız. Özellikle şu an İstanbul’da hizmet verdiğimiz Halkalı Gümrük İdaresi'ni Çatalca’ya taşıyacağız. İnşallah Aralık içerisinde temelini atmaya çalışıyoruz. Bunun yanında doğuda 4 tane kapımız Dilözü, Çıldır Aktaş, Esendere ve Kapıköy sınır kapılarımızı yenilemiş olacağız. Buna ikinci halka dediğimiz 8 kapımız daha var. Bunlar da tamamlanınca bütün kara gümrük kapılarımızı yap-işlet-devret modeliyle yenilemiş olacağız” dedi.

PERSONEL KIFAYETLERİ DEĞİŞTİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız, taşrada görev yapan tüm gümrük personelinin kıyafetlerini değiştirdiklerini kaydederek, “Tüm taşradaki gümrük idarelerimizin gümrük memuru, muayene, muhafaza memuru ve kaçak istihbarat memuru olmak üzere 4 kategorideki tüm memurlarımızın tamamı kendi kategorisine uygun şekilde tasarlandı ve dikildi. Şu anda 8 bin 22 gümrük personelimizin bu kıyafetleri giymesi sağlanmış oldu. Personel yaka kartlarıyla, kimliğiyle kurumumuzun daha çağdaş, daha etkin, daha çözüm odaklı, daha sıcak ve hizmet ettiğimiz kesimi memnun edecek düzeyde bir anlayışla bir değişim süreci yaşıyoruz. Kıyafetimizde bu anlamda bir parçası haline geldi. Bunları hem yazlık hem de kışlık olarak organize ettik. Kıyafet tasarımını bir hizmet alımıyla yaptırdık” diye konuştu.

Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı’nı dolaşarak incelemelerde bulunan Müsteşar Altunyaldız ve beraberindeki heyet gezisini sürdürmek için Kapıkule ve Pazarkule Sınır Kapıları'na geçti.



EÖ(LK/AK)