MUKADER Başkanı Nurcan Çetinbaş ve 12 arkadaşı, Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki ilk depremin hemen ardından ilk olarak Erciş'e ardından da Van merkeze gelerek kadınların destekçisi oldu. Erciş'te enkaz çalışmalarına da katılıp çadır kuran dernek üyeleri, ihtiyacı olanlara gıda dağıtımı da yaptı. MUKADER Başkanı Çetinbaş, depremin ilk gününden bu yana bölgeden ayrılmadıklarını söyledi. Çetinbaş, "Depremin ilk gününden bu yana bölgedeyiz. Bir hafta Erciş ilçesi'nde kaldık. Daha sonra Van merkeze geldik. Burada Van Kadın Derneği ile birlikte ve Türkiye'nin diğer illerindeki kadın örgütlerinin destekleriyle çalışmalara başladık" dedi.

EN YOKSUL MAHALLE SEÇİLDİ

Van'ın ençok göç alan mahallesine çadır kuran kadın derneği, hem kadınlara hem de çocuklara yönelik çalışmalar yapıyor. Günde iki grup halinde kadınlara psiko-sosyal eğitimler verilirken, çocuklara da drama, resim gibi faaliyetler yapılıyor. MUKADER Başkanı Çetinbaş, "Kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet eğitimleri, hijyen, üreme sağlığı konusunda eğitimler veriyoruz. Aynı çadırın yan tarafında çocuklar için çadır kuduk. Çocuklar içinde çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Kadınlar için çok rahat oluyor. Çünkü kendileri eğitimdeyken çocuklarıda yan çadırda oluyor" diye konuştu.

ÖRGÜ ÖRÜP STRES ATIYORLAR

Van'da yürüttükleri çalışmalarda gönüllülerin kendilerini yalnız bırakmadıklarını da anlatan Çetinbaş, "Burada beraber çalıştığımız arkadaşların sayısı hergün değişiyor. Gönüllüler bizi yalnız bırakmıyor. Onlarla birlikte çalışma yürütüyoruz. Burada kurduğumuz çadırda sadece kadın eğitimleri vermiyoruz. Aynı zamanda kadnların burada deprem stresini üzerlerinden atmaları için örgü örüyorlar. Biz onlara ip desteği veriyoruz. Onlar da burada örgü örüp kendi bütçelerine katkı sağlıyorlar. 8 Mart Kadınlar gününde de sergi açmayı düşünüyoruz. İsteyen buradaki örgülerini satabilecek" dedi.