Mustafakemalpaşa’ya bağlı Eskikızılelma, Ömeraltı ve Körekem köylerinde, ormanlık bölgeden gelen ayılar köylülerin kabusu oldu. Ayılar, köyledre 10’a yakın eşek ve ineği parçalayarak telef etti.

Önceki gün Eskikızılelma köyüne inen ayılar eşek ve bir ineği parçalayarak yedi. Ayıların pençesinden yaralı olarak kurtulan bir eşek de köylüler tarafından tedavi edildi.

Hayvanlarını ayılardan korumak isteyen çiftçiler, eşek ve ineklerini ahırlara kapatırken, kadınlar ise tarlaya gidemiyor. Bahçelerinde gezen ayıların köye girmesini engellemek isteyen çiftçiler, köy çevresinde nöbet tutuyor.

'ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI'

Meyve bahçeleri ile arı kovanlarını talan eden ayılara karşı ellerinin- kollarının bağlı olduğunu belirten köylüler şunları söyledi:

"Yasalara göre ayı vurmak yasak. Eğer bir ayı vurursak 30 bin lira para cezası ödemek zorunda kalırız. Ayrıca hapis cezası da var. Fakat ayı insanı parçalarsa bir ceza yok. Biz milletin efendisiyiz ama, bir ayı kadar değerimiz yok. Her sabah kalktığımızda köye inen ayılar acaba birisine zarar verdi mi, acaba inek ya da eşeklerimiz telef oldu mu? diye şüphe içerisindeyiz. Devlet ayılarına sahip çıksın, yoksa köyü boşaltmak zorunda kalacağız. Sokağa çıkamaz hale geldik."

Ayıların yaban hayatı merkezinden salındığını ve insanlardan korkmadığını öne süren köylüler, "İnsanı gördüklerinde korkmuyorlar. Hemen arka ayakları üzerine kalkıp bekliyorlar" diye konuştu.

DOĞAYA AYI SALINMADI

Köylülerin iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Bursa Orman ve Su İşleri 2'nci Bölge Müdürü Yahya Güngör, halen 64 ayının bulunduğu Karacabey’deki Celal Acar Yaban Hayatı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden kurulduğu günden beri doğaya ayı salınmadığını söyledi. Merkezde tedavi gören ayıların doğaya salınmayacak durumda olduklarını kaydeden Güngör, "Merkezdeki ayıların arasında kör, sakat ve eski dansçı ayılar var. Bunları uyum sağlayamayacakları için doğaya salamıyoruz. Köylülerin hayvanlarına saldıran ayılar bu bölgede doğal ortamda yaşayanlar olabilir" diye konuştu.



SE(FK/COŞ)