Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, kendisi fahri doktora verilmesi için düzenlenen  töreninden önce Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Aykaç’ı makamında ziyaret etti. Şirin’in hayatını Türkiye’nin geleceği olan çocuklara adadığını belirten Rektör Aykaç,

“Üniversitemiz olarak ve toplum olarak da takdir gören yaptığı bu çalışmaları her zaman takip ettik. Toplum nezdinde önemli bir boşluğu doldurduğunu biliyoruz. Üniversite olarak ta bu çalışmaların önemini, Türkiye'nin geleceği açısından, çocuklarımız açısından büyük bir çığır açtığını ifade etmek gerekiyordu. Üniversitemiz Senatosu olarak bu çalışmalarına karşılık Fahri Doktora Unvanı vermeyi kararlaştırdık” dedi.

Mustafa Ruhi Şirin ise Türkiye’de çocuklarla ilgilenenlerin sayısının çok az olduğunu belirterek, “Çocuk alanındaki çalışmalarıma Fahri Doktora Unvanını layık gördüler. Aslından bana verilen bu unvan büyük bir sorumluluk getiriyor. Bilindiği gibi çocuklarla ilgilenenler ödül istemezler. O ödülleri çocuklardan almış olurlar. Kırklareli Üniversitesi’nin bana göstermiş olduğu kadirşinaslık için hem Kırklareli Üniversitesi Senatosuna, Sayın Rektörümüze ve hatırlatan herkese teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi ilk doktora unvanı Dünya Çocuk şiirinin öncüsü Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya verilmişti. Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi tarafından Fahri Doktora Unvanı verildi. Hem Hüsnü Dağlarca’yı anıyoruz, hem de çok genç bir üniversitenin çocuk alanında emeği geçmiş bir isme Fahri Doktora vermiş olmasını değerli buluyorum” diye konuştu.

Daha sonra tören Kırklareli Üniversitesi Konferans salonunda yapıldı. Şirin buradaki konuşmasında Türkiye’nin ilk defa sivil bir anayasa hazırlama sürecinde olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Türkiye’de çocuklarla ilgili bütün kök sorunların çözümünde yeni anayasa, çocuk politikasının da pusulası olabilir. Bunun için öncelikle 1921’den bu yana çocukla ilgili sürdürüle gelen ‘özel bakım ve koruma’ anlayışı sınırlı yaklaşımında çocuğa özgü haklara yaklaşımı esas alan, çocukların bütün haklarıyla görünür olacağı bir anayasa anlayışını benimsemek gerekecektir. Evet çocuğa saygı temelinde çocuk ve çocukluğu görünür hale getiren yeni bir anayasa. Çocuğu da toplumsal sözleşmenin bir tarafı kabul eden bir anayasa. Çocukların da yetişkinler gibi hak sahibi olacağı bir anayasa.”

Konuşmalarında ardından Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç tarafından Mustafa Ruhi Şirin’e ‘Fahri Doktor’ unvanı verildi. Törende Fahri Doktora unvanını alan Mustafa Ruhi Şirin konuşmasının sonunda kendi yazdığı ‘Anayasam Çocuk’ isimli şiirini okudu.

AÜÜ(LK/SSA)