Balbay'ı aralarında eşi Gülşah Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da bulunduğu kalabalık karşıladı. Kalabalık “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganı attı.

Balbay'ın tutuksuz olarak yargılanmasına devam edilecek.

'Bu bir başlangıç olsun'

Balbay, tahliyesinden sonraki ilk açıklamasında şunları söyledi:

"Haksızlıklara karşı sonuna kadar mücadele edeceğim. Ama bu kin güdülecek bir süreç değildir. Ben bu aşamada sonra Türkiye'de gerçekten hukuku arayanların barışın gelmesini isteyenlerin mücadelesine ortak olmak istiyorum. AYM'nin aldığı karar, önemli bir adımdır. Bunun hak kayıplarının telafisi için bir başlangıç olmasını temenni ediyorum. İlk yeminimi halka karşı etmek istiyorum. Önce aileme teslim oldum sonra büyük aileme; Türkiye'ye teslim olacağım. Açın artın bu kapıları. Arkada kalanlara kapıları ben kapatmışım gibi sorumluluk hissediyorum. Bir girdim bin çıkıyorum."

İnsan Hakları Günü hatırlatması

Balbay konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Yarın 10 Aralık İnsan Hakları Günü. Dilerim bugün, Türkiye'de maalesef çok uzun zamandır İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyordu ama Türkiye'de neredeyse her gün insan haklamaları günü haline geldi. Türkiye'de bu haksızlıkların giderilmeli. En kötü Meclis bile kapalı bir Meclisten iyidir. Bu Meclisi her şeyin üzerinde tutuyorsak, yarın İnsan Hakları Günü'nde, önümüzdeki dönem için haddimi biliyorum. Her şeyi yapacağım, her şeyin üzerine gideceğim gibi duygular içinde değilim. Ama bir ucundan tutacağım. Halka verdiğim ilk yemin budur."

Balbay'ın konuşması zaman zaman "Balbay Onurumuzdur" sloganlarıyla kesildi.

Yemin yarın

Mustafa Balbay'ın yarın TBMM'de yemin etmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi geçen hafta, 34 yıl 8 ay hapse mahkum olan ve yaklaşık 5 yıldır tutuklu bulunan Mustafa Balbay'ın "seçilme haklarının ihlal edildiğine" ve "tutukluluğunun makul süreyi aştığına" oy birliğiyle hükmetmişti.

Anayasa Mahkemesi, Mustafa Balbay'la ilgili kararına gerekçe olarak siyasi haklarını kullanamamasını göstermişti.

Mahkeme ayrıca Balbay'a 5 bin TL tazminat ödenmesine karar vermişti.

Mustafa Balbay'ın avukatları, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geçtiğimiz hafta verdikleri dilekçede, müvekkillerinin tahliyesini talep etmişlerdi.

Balbay’ın Twitter hesabından duyurulduğuna göre savcı da Balbay’ın tahliyesini talep etti.

Arınç: Karar kamu vicdanını rahatlattı

Bu arada Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Balbay'ın serbest bırakılmasını NTV'de yorumladı.

Arınç, tahliye kararının kamu vicdanını rahatlattığını söyledi:

"Öncelikle geçmiş olsun. Ailesine, çocuklarına Cumhuriyet Halk Partisi camiasına geçmiş olsun. Kendilerini kutluyorum. Yaklaşık olarak 2 buçuk yıl önce uzun tutukluluk sürelerinin, tutuklamaların cezaya dönüştürülmemesi gerektiğini söylemiştim. Her şeye rağmen tahliye olmalıydı. Gerekçesi yayınlanmamakla beraber, uzun tutukluluk bir hak ihlalidir denildi. AYM kakarının süratla uygulanması gerektiğini söylemiştim. Tahliye kararı gecikmiş de olsa kamu vicdanını rahatlatmıştır. Hukuk herkese lazım. Adalet herkese lazım"

BDP'lilerin durumu ne olacak?

Diyarbakır Barosu, Balbay'ın durumunu emsal göstererek, hapiste bulunan Barış ve Demokrasi Partisi üyesi milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım ve Kemal Aktaş'ın tahliye edilmesi için mahkemelere başvurdu.