İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nın 181. duruşmasında sesi ve görüntüsü bozularak ekrana yansıtılan gizli tanık Akdeniz'e savcı, sanıklar ve avukatlar soru yöneltti.

Gizli tanık Akdeniz, 'Büyükanadolu hareketi', 'kgav' adlı hazırladığını söylediği internet sitelerine koyması için kendisine emekli Albay Ergüder Ökten tarafından verilen DVD'lerde tutuklu yargılanan CHP Milletvekili Mustafa Balbay ve Gazeteci Tuncay Özkan'ın görüntü ve seslerinin yer aldığı konuşmaların bulunduğunu belirtti. Bunun üzerine söz alan tutuklu sanık Mustafa Balbay'ın, "Sizinle temas kuranlar, benimle görüşüyorlar mıymış?" şeklindeki sorusuna gizli tanık Akdeniz, "Albay Ergüder Ökten sizinle görüştüğünü söyledi" diye cevap verdi. Balbay, "Ankara'da yaşamışsınız. Gazeteler herkese açık yerlerdir. Siz de randevu alsanız benimle görüşebilirdiniz" dedi. Balbay, "Size verildiğini söylediğiniz DVD'lerde benimle ilgili hangi içerikte görüntüler vardı. Ben binden fazla televizyon programı yaptım. O programlardan bizim isteğimiz dışında kaydedilmiş olabilir mi? Bunları size kim getirdi" diye sordu.


"BÖYLE BİR ÖRGÜTLE ADIMIN YAN YANA ANILMASI BİLE BENİ ÜZÜYOR"


Gizli tanık Akdeniz, "Bunları bana getiren elektronik istihbaratçı rütbeli biriydi. Sizin etkili konuşmalarınızla olay farklı bir yöne çekilmek isteniyordu" dedi. Balbay'ın, "4 yıla yakın süredir burada tutukluyuz. İddia edilen terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyoruz. Ergenekon adını duydunuz mu?" diye sordu. Gizli tanık Akdeniz, "Adı nedir bilemem. 'Silahlı eyleme geçmeliyiz. Bu iş böyle giderse hepimizi topa dikerler' diye konuşuyorlardı" şeklinde yanıt verdi. Askerliğini yaptığı 1982-1983 yılından beri eline silah almadığını söyleyen Balbay, "Böyle bir örgütle adımın yan yana anılması bile beni üzüyor. Böyle bir irtibatım olduğuna ilişkin bir bilginiz var mı" diye sordu. Gizli tanık Akdeniz ise bilgisi olmadığını sözlerine ekledi.


"KOLONYA VE GÜL YASAK"


Ergenekon Davası'ndan 3 yılı aşkın bir süredir tutuklu bulunan Gazeteci ve CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 12 köşe yazarının 11 Mayıs Cuma günü Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Silivri Cezaevi’ni gezmelerini, ardından yazdıklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 2 sayfalık yazılı açıklamasında Balbay, "Silivri Cezaevi’ni bakanla gezen gazeteciler kolonya ile karşılanmış, gülle uğurlanmış. İçeride ikisi de yasak" dedi.


"SİTEM EDİYORUM"


"Silivri’ye bakanla bakan gazetecilere sormak isterim" diyen Balbay yazısında, "Hiçbir öğrencinin gösterilmediği bir okulu gezip ‘eğitim mükemmel’ diyebilir misiniz? Hiçbir hastayla temas kurmadan hastaneyi dolaşıp ‘herkes çok iyi tedavi oluyor’ diyebilir misiniz? Bunlara yanıtınız ‘evet’ ise elbette 10 bin kişinin kaldığı cezaevini gezip hiçbir tutuklu ile görüşmeden ‘koşullar çok iyi’, ‘1980’den bu yana ilerleme olmuş’, ‘yetmez ama olumlu adımlar var’ yorumları yapabilirsiniz. Ben olsaydım bakana şunu söylerdim: ‘Karşılıklı kabulle kimi tutuklularla görüşmeden Silivri yorumu yapamayız.’ Gazetecilerin görüşlerine saygım var ama sitem ediyorum" ifadelerine yer verdi. Duruşma sanıkların gizli tanık Akdeniz'e soru sorması ile devam ediyor.


BAKAN ERGİN 12 GAZETECİ İLE CEZAEVİNİ GEZMİŞTİ


Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Ahmet Hakan Coşkun, Ruşen Çakır, Aslı Aydıntaşbaş ve Oral Çalışlar'ın da aralarında bulunduğu 12 köşe yazarı 11 Mayıs Cuma günü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ni ziyaret etmişti.


(BB)