Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi’nce Divan Talya Convention Center’da düzenlenen 'Ekonomi Ajandası' başlıklı toplantıda Dünya ekonomisinde beklenen yeniden yapılanma, Türkiye’nin konumu ve 2012 beklentileri ele alındı. Çok sayıda işadamının katıldığı toplantının açılışını MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu yaptı.

28 NİSAN’DA GENEL BAŞKAN DEĞİŞECEK

İstanbul’da 28 Nisan’da bir MÜSİAD geleneği olan genel kurulun yapılacağını belirten Mehmet Develioğlu, tüzüğe göre her 4 yılda bir genel başkan değişimi gerektiğini ve mevcut genel başkan Ömer Cihad’ın bu genel kurul ile görevinin sona ereceğini açıkladı. Ekonomik krizin başladığı Amerika’da bugün büyümenin sıfırlar civarında olduğunu belirten Mehmet Develioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bir tarafta sıfır civarında büyüyen dünya lideri, dünyaya şekil veren bir Amerika, bir tarafta bölgesinde parlayan, yükselen yıldız Türkiye. 2011 yılını yüzde 8-8.5 büyüme ile kapatmış bir ülke. Avrupa da krizle boğuşuyor hala ve çıkamadılar bir türlü. Çıkmak için gayret sarfediyorlar ve inşallah en kısa sürede çıkarlar. Ticaretimizin en çok olduğu bölgelerden bir tanesi. AB ülkelerinde kriz, Türkiye’de yine yüzde 8-8.5 büyüme.

Bunu niye üstüne basa basa söylüyorum. Etrafımızda baktığımızda Yunanistan battı batıyor. Kurtarmaya çalışıyorlar. Çünkü Yunanistan battığında onunla birlikte AB’de daha kimleri götüreceği meçhul. Öbür tarafta Türkiye Cumhuriyetleri, Rusya, Ermenistan’la olan siyasi gerginliğimiz, krizimiz. Aşağı doğru inildiğinde öbür İran’ın ABD ile nükleer konudaki durumu ortada, kapışması ve bize olan gergin bakışı yapmış olduğumuz ticaret. Biraz aşağıda Irak ateş topu, Suriye çok büyük bir problem, içinden çıkamadığımız bir durum. Diğer tarafta halledemediğimiz bir Kıbrıs meselemiz. Öbür tarafa gidildiğinde Libya, etrafımıza baktığınız zaman ateş çemberi.

Böyle bir karamsar, kötümser bir ateş çemberinde 2011 yılında Türkiye yüzde 8.5 büyüme ile dünya lideri. Bunun herhalde tesadüf olmadığını düşünüyorum. Ben çok iyimser bakan biri olarak gerçekten Türkiye’nin önü açık. Tabi bu hep beraber aynı şekilde baktığımız zaman, ben değil biz olmayı becerdiğimiz müddetçe inanıyorum ki Türkiye’nin önü açık ve Türkiye’nin minik bir sivil toplum örgütü olarak biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Biz büyüdüğümüz zaman Türkiye’de büyür, halkın refah seviyesi de yükselir diyoruz.

Ateş çemberi içerisindeki Türkiye 2011 de yüzde 8.5 büyüme gerçekleştiriyorsa, bu ateş topunun azıcık söndüğünü düşündüğümüzde, 2012, 2013 söndüğünde nasıl bir tablo ortaya çıkacak ben bunun hayalini kurmayı bekliyorum.”

Toplantı diğer MÜSİAD üyelerinin dünya ekonomisi ile ilgili düşüncelerini açıklamaları ile sona erdi.

MÇ(SU/SSA)