Van'ın Kıratlı Köyü'nde deprem sonrası 6 derslikli okul yaptıran Türkiye Musevi Cemaati'nin ruhani lideri İsak Heleva ve beraberindekiler okulun açılışına katıldı. Yapılan törende konuşan Ruhani Lider Hahambaşı Heleva, yaptıkları hizmetin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Heleva, okula ismini verdikleri Rodos Başkonsolosu Selahattin Ülkümen'in, ikinci dünya savaşı sırasında Musevilerin Naziler tarafından kamplara götürülmesine izin vermediğini ve bunun büyük bir insani davranış olduğunu söyledi.

Heleva şöyle konuştu:

"Bu okul, ülkemizdeki Musevi inançlı yurttaşların Van'da dayanışma ve vatandaşlık bilinçlerinin somutlaşmış bir hali, yurtseverlik duygularının anıtı olarak değerlendirilmelidir. Savaş dönemlerinde rodos Başkonsolosu Merhum Selahattin Ülkümen'in görev bölgesindeki Musevi inançlılara verdiği çok soylu desteğin ve yardımların aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen biz Museviler tarafından unutulmadığını ve sonsuza kadar unutturulmayacağını belirtmek istiyorum."

ANASINIFI ÖĞRENCİLERİYLE ŞARNKI SÖYLEDİ

Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından günün anısına plaket verilmesinin ardından okulun açılış kurdelesi Vali Karaloğlu, Hahambaşı Heleva, Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman tarafından kesildi. Okul içinde incelemeler yapan Hahambaşı Heleva, anasınıfı öğrencileriyle şarkı söyledi. Köylülerle bol bol hatıra fotoğrafı çektiren Musevi Cemaati Ruhani Lideri Hahambaşı İsak Heleva ve beraberindekiler daha sonra uçakla İstanbul'a döndü.

OB,MÇ(FE/COŞ)