Diyarbakır'da 20 Eylül 1992 günü öldürülen yazar Musa Anter'in cinayet şüphelisi olduğu iddia edilen Hamit Yıldırım, Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı'nın talimatı üzerine bugün saat 05.00 sıralalarında Şırnak'ın Kumçatı Beldesi'ndeki evinden polisler tarafından gözaltına alındı. Polisler, Yıldırım'ın evinde ayrıntılı arama yaparak, bazı eşya ve belgelere el koydı. Şırnak'ta sağlık kontrolünden geçirilen Yıldırım, bir süre Şırnak Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduktan sonra soruşturmanın yürütüldüğü Diyarbakır'a gönderildi.

Kumçatı Beldesi'nde yaşayanlar gözaltına alınan Hamit Yıldırım'ın sakin bir kişi olduğunu ve zaman zaman traktör alım satım işiyle uğraştığını söyledi.

DİCLE ANTER; BİZİM İÇİN TETİKÇİNİN ARKASINDAKİLER ÖNEMLİ

Musa Anter'in Batman'da yaşayan oğlu Dicle Anter, kendileri için tetikçiden çok tetikçinin arkasındaki ve yanındaki kişilerin önemli olduğunu söyledi. Anker, "Bunlar ortaya çıkaracaklar mı, bunlara hesap sorabilecekler mi? Biz Hamit Yıldırım'ı 20 yıldır biliyorduk ve adını sürekli gündeme getiriyorduk" dedi.

Dicle Anter, Musa Anter'in öldürülmesi dosyasının yeniden açılacağını bildiklerini ifade ederek, Hamit Yıldırım'ın gözaltına alınmasını şöyle değerlendirdi:

"Yurtdışında yaşayan itirafçı Abdulkadir Aygan ile bu konuda görüşmeler oldu. Kendisi ısrarla tetikçinin Hamit Yıldırım olduğunu söylüyordu. Biz de 20 yıldır bu ismin varlığından ve Şırnak'ta koruculuk yaptığını belirtiyorduk. Ama her nedense 20 yıldır adı geçmesine rağmen ve hakkında şikayet yapılmasına rağmen korunuyordu ve hiç bir işlem yapılmadı. 20 yıldır kimse ona dokunmuyordu. Şırnak cumhuriyetinden söz ediliyordu, bu nedenle kimse Yıldırım'a dokunmuyordu. Ama bugün gözaltına alındığını duyduk. Bizim için Yıldırım'dan çok onu koruyan ve kollayan ve ona bu cinayeti işletenler önemlidir. Yoksa bunun tektikçi olduğunu biz de biliyorduk. Gündemde bazı isimler var, bunların ifadeleri alanacak mı? Olayın hesabı sorulacak mı? Bunlar önemlidir. Abimin yurt dışından gelişi bile kullanıldı. Acaba bu olayda kullanılmak için mi gündeme getirildi bilmiyoruz. Buna izin vermeyeceğiz."

Anter, 1990'lı yıllarda bu olayın üzerine giden bir kesim olduğunu belirterek, "8 Nisan 2009'da babamın katilinin Şırnak'ta koruculuk yaptığını açıklamıştım. Ayrıca Abdulkadir Aygan'ın itirafları üzerine babamın dosyası 2009'da raftan indirildi. Bu olayın önemli tanığı olan Abdulkadir Aygan, İsveç'te ifadesine başvuruldu ve bu ifadelerin ışığında olay bugünlere gelindi. Yıldırım, bu olayda bir tetikçidir. Önemli olan bu gücün arkasındaki kişilerdir. Ergenekon davasına müdahil olmak istedikse de kabul etmediler. Neden şimdi bu dava gündeme geldi diyenler olabilir ama bir çetenin ortaya çıkarılması birçok şeye ışık tutacaktır. Tüm faili meçhul olayların aydınlatılmasında da bu olay önemli bir adım olacaktır. Aynı zamanda bu hükümet içinde iyi bir duruş olacaktır" dedi.