Başbakan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'yi dün Başbakanlık Merkez Binasının girişinde karşıladı. Yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi Başbakanlık Merkez binadaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, Kahire'de Kasım ayında yapılması planlanan Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'na 13 bakanla katılacaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Murs'nin Başbakanlık Merkez Binası'nda yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısından önce Türkiye ve Mısır arasında kredi antlaşması imzalandı. Türkiye adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın imza attığı antlaşmaya, Mısır Cumhuriyeti adına ise Mısır Maliye Bakanı Mumtaz El Saaid antlaşmayı imzaladı.

İmza töreni ardından konuşan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile düzenledikleri ortak basın toplatısında, Mursi'nin, AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'ne katılmasından büyük mutluluk, kongrede yaptığı konuşmadan da memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türkiye-Mısır arasında yapılan kredi anlaşmasının her iki kardeş ülkenin geleceğine ilişkin önemli bir adım olduğunu kaydeden Erdoğan, atılan imzaların Türkiye-Mısır arasında geleceğe yönelik bağların daha da güçlenmesine vesile olacağına inandığını ifade etti. Türkiye ve Mısır'ın güçlü tarihi ve kültürel bağları olduğuna ifade eden Başbakan Erdoğan, "Türkiye ve Mısır'ın tarihten gelen birlikteliklerinin Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantıları ile daha da gelişerek devam edeceğini söyledi. Erdoğan, "Kahire'de, Kasım ayında yapılacak Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın ikincisine 13 bakanımızla katılacağız. Toplantının, ciddi neticeler doğuracağına inancım tam" dedi.

"SURİYE GÜNDEMİMİZDEDİR"

Ortadoğu'daki gelişmelerin gündemlerinde olduğunu belirten Başbakan Erdoğan," Suriye gündemimizdedir ve hassasiyetimiz burada kararlılıkla devam etmektedir. Bildiğiniz gibi Mısır-Türkiye-İran arasında yapılan çalışmalar, bunun yanında Mısır-Türkiye- Suudi Arabistan arasında yapılması planlan çalışmalar. Bütün bunlarla birlikte bölgemizdeki sıkıntıları süratle aşalım istiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Mısır'daki yeni baharın esintilerinin hep bahar olarak devam etmesi temennisinde bulundu. Ortak basın toplantısına, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Ömer Çelik ve Mısır'dan gelen heyet de katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi onuruna yemek verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'ne katılan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi Çankaya Köşkü'nde törenle karşıladı. Törenin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile bir süre görüşen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Mursi onuruna Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği verdi.

Çankaya Köşkü'nde verilen yemeğe, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan ve Beşir Atalay ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı.