Uludağ Üniversitesi’nin, Nilüfer Belediyesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti ile ortaklaşa düzenlediği 'yüz yüze söyleşiler' kapsamında Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde öğrenciler ve öğretim üyeleriyle söyleşen şair- yazar Murathan Mungan, edebiyatın insana yeni his kapıları açtığını söyledi. Bu nedenle herkesin kitap okumak için kendine zaman yaratması gerektiğini belirten Mungan, “Her şeyi zamana bırakırsak hayata geç kalırız. Kitabı ne kadar erken yaşta okursanız, dünyaya o kadar geniş bakarsınız” dedi.

Eskiden insanların kahvelerde “zaman öldürdüğünü” şimdi ise aynı zamanın internet başında öldürüldüğünü dile getiren Murathan Mungan, “Teknoloji elbette ki insana hız ve yarar sağlar ama nasıl kullanıldığı önemlidir” diye konuştu.

Edebiyatın rüyaya en yakın sanat olduğunu ve ruhunda anarşistlik olduğunu ifade eden Mungan, edebiyat sayesinde insanların başka hayatların içine girdiğini, başka tercihlerden haberdar olduğunu, devletin kurumlarının biçtiği defterlerin sayfalarından kurtularak kendi defterini yazdığını savundu.

ERKEKLERDEKİ EDEBİYAT KORKUSU

“Has edebiyat”ın insanlara duygularını keşfetme imkânı sunduğuna işaret eden Mungan, bu nedenle erkeklerin edebiyattan ve duygusal düşünmekten kaçtığını savundu ve şöyle konuştu:

“Erkekler, edebiyatın derinliğinden korkar ve kabuklarını sert tutar. Oysa insanlığın bütün halleri bizim için ama ruhlarımız sakatlanmış ne yazık ki. Bir bakıyorsunuz kendini jiletle paralarcasına acı şarkılar söyleniyor, bir bakıyorsunuz göbek atılıyor. Bu kadar farklı durumdan böyle bir geçişi ancak şizofren insanlar yapabilir. Toplumumuzda erkekler sürekli ‘ne kadar erkek’ olduklarını göstermek zorunda ve çok yorucu bir durum. Kime rakip olacağı, kimi küçümseyip kime güleceği bile erkek olduğunu kanıtlama ihtiyacından kaynaklanıyor. Bu ülkede 30 yıldır Kemal Sunal filmleri niye izleniyor sanıyorsunuz? ”

İnsanların edebiyat yapıtlarını okurken, yazarın hayatını okuduklarını zannettiğini, bunun büyük bir yanılgı olduğunu söyleyen Murathan Mungan, “Edebiyat yapıtını uydurma bir metin olarak okumayı öğreneceğiz. Aşk şiiri yazmak için illa aşık olmak gerekmiyor. Başkalarını dinlemek, hissetmek de önemli” dedi.

Sanatçının topluma örnek olma gibi bir misyonunun bulunmadığını savunan Murathan Mungan, “Ben milli eğitim müdürü müyüm ki örnek olayım. Bunları birbirinden ayıramadığımız sürece uygarlaşamayız” diye konuştu.

Söyleşinin ardından Murathan Mungan soruları yanıtladı. Rektör Danışmanı Prof. Dr. Gül Ece Soyutemiz, Murathan Mungan’a söyleşiye geldiği için teşekkür etti ve günün anısına çini tabak armağan etti. Mungan, daha sonra okurlarına kitaplarını imzaladı.



NG(FK/AAA)