Son yıllarda özlük haklarıyla ilgili sürekli olarak seslerini yükselten muhtarlar, bir yandan taslak halindeki Yerel Yönetimler Yasası’nın çıkmasını beklerken, diğer yandan da geçinebilmek için farklı yöntemlere başvuruyor. Özellikle nüfus yoğunluğu yüksek mahallelerin muhtarları, vatandaşın semt merkezine gitmeden bulunduğu bölgede ödeme yapabilmesini sağlarken, kendisi de işbirliği yaptığı özel fatura ödeme merkezinden komisyon alarak ek kazanç elde etmeye çalışıyor.

İŞLERİ YÜZDE 70 DÜŞTÜ

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Muhtarlar Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kahyaoğlu, geçim sıkıntısı yaşayan bazı muhtarların ek kazanç için böyle bir yönteme başvurmak zorunda kaldığını kaydetti. Özellikle mahalle muhtarlarının büyük bir sıkıntı içinde olduğunu dile getiren Kahyaoğlu, "Muhtarlar evrak verdikleri vatandaşlardan aldığı mühür ücreti sayesinde ayakta duruyordu. Ancak internet ve diğer gelişmelerle birlikte Nüfus Müdürlükleri de ücretsiz evrak vermeye başlayınca bizim iş hacmimizde yüzde 70’lerin üzerinde düşüş yaşandı" diye konuştu.

SAYI SON DÖNEMDE ARTTI

Kahyaoğlu, buna çözüm arayışı içinde olan muhtarların özel fatura ödeme merkezlerinden gelen talepleri de değerlendirdiğini anlattı. Kahyaoğlu, "Maalesef İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük illerde mahalle çok büyük olduğu için muhtarlarımız buradan ekmek çıkarmaya çalışıyor. Bunların sayısı son dönemde arttı 500’ün üzerine çıktı. Özellikle yeni düzenlemelerden sonra bir çok mahallenin birleşmesi yani muhtar sayısının azalması, mahallelerin büyümesi gündemde. Bu durumda bu tür yöntemleri kullanan meslektaşlarımız da artacaktır. Muhtarlar 'Nasıl geçinebiliriz' diye arayış içindeler. Çünkü 380 lira ödenekle ayakta durmak çok zor" dedi.

Kahyaoğlu, muhtarların özlük haklarını düzenleyen Yerel Yönetimler Yasası’nın bir an önce çıkmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

ÖZÜNAL: ÇOK BENİMSEMEDİK

Türkiye Muhtarlar Federasyonu (TMF) Genel Başkanı Ramazan Özünal da muhtarların yıllardır nüfusu yoğun olan yerlerde PTT tahsilat şubelerinin açılmasını istediklerini ancak bu taleplerinin gerçekleştirilmediğini söyledi. Federasyon olarak kendilerine bu tür taleplerin geldiğini ancak bu yöntemi çok benimsemediklerini aktaran Özünal, bu yoldan ek kazanç sağlayan meslektaşlarının olduğunu dile getirdi. Özünal ayrıca muhtarların 'işyeri olan', 'emekli' ve 'herhangi bir kazancı olmayan' olarak üçe ayrılmasını ve buna göre desteklenmesini de talep etti.

RAKAMLARLA MUHTARLAR

TMF’nin tuttuğu rakamlara göre işte Türkiye’deki muhtarların durumu:

Ülke genelinde 52 bin 893 muhtar var. Bunların 36 bin 352’sinin aktif çalıştığı biliniyor.

Türkiye’deki muhtarların 34 bin 120’si köy muhtarı, 18 bin 773’sı mahalle muhtarı.

2011 yılı itibariyle muhtar ödeneği 371.72 lira. Yeni tasarıda öngörülen ödenek ise 557.58 lira.



BT(İÖ/BT)