Kampanya kapsamında gönüllüler tarafından sivil toplum örgütlerine, kamu kuruluşlarına, otogara, pazar yerine, cadde ve sokaklardaki vatandaşlara sigara bırakma formları dağıtıldı. Tiryakilerin bu formları doldurarak Yeşilay İl Temsilciliği’ne başvurmaları istendi. 2003’te 8, 2004’te 20, 2005’te 130, 2006’da 140, 2007’de 155, 2008’de 189, 2009’da 230, 2010’da 255, 2011’de 288 ve 2012’nin ilk 6 ayında 210 kişi sigarayı bıraktı.

10 yılda bin 625 tiryakiyle, 'Beni sevenlerin huzurunda, sigaranın sağlığımı bozmasına izin vermeyeceğime, sigaradan kurtardığım sağlığımı ve paramı da beni sevenlerle doya doya paylaşacağıma söz veriyorum' ifadelerinin yer aldığı sözleşme imzalandı. Türkiye’de yılda 110 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı öldüğünü belirten Yeşilay Muğla İl Temsilcisi Muhittin Turgut, “Sigara asrın vebası. Beynimizden tutun tüm organlarımıza varıncaya kadar çok büyük zararları var. Herkesin bu illetten kurtulması lazım. Bunun yolu da insanın kendi kendini eğitmesinden geçiyor. Sigarayı bırakmak isteyenlere cemiyet olarak destek ve yardımcı oluyoruz. Herkesi yasal zehir, asrın vebası sigarayı bırakmaya çağırıyorum. Ülkemizde sigaraya yılda 15 milyar dolar harcanıyor. Her yıl 110 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı ölüyor” dedi.

Turgut, sigara içilen ortamda bulunan pasif içici durumundaki kişilerin, önemli hastalıklarla karşılaşabileceklerini belirterek, “Küçük yaşlardaki pasif sigara içiciliği, ileriki yaşlarda astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açıyor. Pasif içicilik, kansere neden olan pek çok hava kirletici maddeden daha tehlikelidir. Sigara içilen ortamda maruz kalınan duman, pasif içicilerden en çok çocukları ve hamile kadınları etkiliyor. Çünkü gelişme döneminde olan akciğer ve beyin, bu dumandan çok çabuk zarar görüyor. Çocuklarda sigara dumanının yol açtığı zarar küçük yaşlarda hafif atlatılsa bile ileriki yaşlarda mutlaka astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıkları olarak kendini gösterir” diye konuştu.

Pasif sigara içiciliğinin ileriki yaşlarda da akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çeken Turgut, “Pasif içiciliğin yol açtığı zararlar, bulunulan ortama ve maruz kalınan süreye göre değişiyor. Hava kirletici özelliği bulunan birçok maddenin kanser yapıcı etkisi olduğu biliniyor. Pasif sigara içiciliği ise kanser yapıcı etkisi olan bu maddelerin çoğundan daha tehlikelidir. Bu tehlike göz önünde bulundurulduğunda, sigaranın bırakılmasına yönelik kampanyalar kadar, içmeyen insanların da sigaradan en az etkilenmesini sağlayacak uygulamalara önem verilmelidir. Sigara içenlerin cezasını içmeyen insanlara çektirmemek için bu tür uygulamalara önem verilmesi gerekiyor” dedi.



CA(İÖ/AAA)