İzmir’de Haytap Federasyonu üyeleri Esin Önder, Şule Baylan ve Füsun Yağcı, sahipsiz hayvanlara uygulanan şiddetin önüne geçmek için İzmir İl Müftülüğü’nü ziyaret edip hayvan sevgisi konusunda toplumu duyarlı hale getirmek için destek istedi. Hayvanseverler, ziyaret sırasında konuyla ilgili broşür ve kitapçıkları da müftülük yetkililerine verdi. Ziyaretle birlikte hutbe hazırlanıp Kutlu Doğum Haftası’nda, İzmir’deki bin 800 camide sahipsiz hayvanların yaşam hakkına saygı duyulmasının istenmesine karar verildi.

Haytap Sözcüsü Esin Önder, 2009'dan bu yana her yıl İzmir Müftülüğü’nden gerek ziyaret ederek gerekse yazışarak yardım istediklerini söyledi. Önder, "İzmir İl Müftülüğü'ne vekalet eden İlyas Öztürk’ün talebimizi kabul etmesiyle İzmir'deki 1800 camide söylenmesini istediğimiz hutbe, yaklaşık 400 bin kişiye ulaştırılacak. Üstelik hutbe birkaç kez camilerde tekrarlatılacak. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Yasasına rağmen hala sokaklarda hayvanlara işkenceyapılması, zehirlemeleri, açlık ve susuzluk gibi sıkıntılar bitmedi. Yasalar kadar toplumun hayvan sevgisi de şart. Bu konuda sürekli kampanya ve etkinliklerele halka ulaşmaya çalışıyoruz. Camilerdeki hutbelerin de bu çalışmalarımıza destek olacağını umuyoruz" dedi.

İzmir İl Mütftülüğü'ne vekalet eden İlyas Öztürk de yaradanına inanan kişinin, yaratılan her canlıyı sevip saygı göstermesi gerektiğini belirtti. Öztürk, "Bu konuya hepimizin sahip çıkması gerekir. Peygamberimiz zamanında çölde bir kişi kuyuya inmiş, su içerken nemli toprağı yalayan köpeği gören sahibi hemen tekrar kuyuya inip ayakkabısı içinde ona su getirmiş. Hayvanlara merhamet etmeyen, insana da etmez. Siz yerdekilere merhamet edin ki gökteki de size merhamet etsin" diye konuştu.

Öztürk, son günlerde tartışmalara neden olan deve güreşleri ile ilgili ise "Dinimizde arena yoktur. Hiçbir hayvanın, yaradılışındaki gaye dışında kullanılmasını tasvip etmem. Bizim kültürümüzde bu yoktur. Bu sadizmdir. Birinin eziyet çekmesinden zevk alan kişiler makbul kişi değildir. Bu istek hem insani hem de vicdani duygulara çok terstir" dedi.



MO(İÖ/BT)