Din hizmetleri uzmanı Aysel Demirci ile il vaizi Muhammet Aydın'ın sorumluluğundaki Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu, yazılı gönderilen veya bizzat gelenlerin yönelttiği sorulara yanıt veriyor. Büro görevlileri tarafından bugüne kadar gelenlerin arasından derlenen bazı sorular ise herkesi şaşırtıyor. Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu görevlileri, kendilerine çocuklarıyla birlikte gelenlerin de olduğunu, sadece soruları cevaplandırmalarına rağmen dert ortağı aramak için gelenler de olduğunu söyledi. Büroya gelen ve büro görevlilerince derlenen soruların bir kısmı şöyle:

- Bana 'Sen mesihsin' diyorlar, onunla ilgili rüyalar görüyorum. Gördüğüm şeyler doğru mu?

- Bana, 'Sen peygambersin, görevini yap' diyor bir ses. Ben Allah ile konuşamıyorum. Allah ile konuşmama yardımcı olabilir misiniz?

-10 yıl önce tacize uğradım, şantajla bu ilişkiye devam ettirildim. Torun, çocuklarımdan utanıyorum. Ne yapmalıyım?

-Patronum eşiyle geçinemiyor. Sebebi ben değilim. Bana dini nikah yaptıracak. Geçerli midir?

- Evlenmek üzere birisi ile kafede buluştum. Bey kriterlerime uymadı. Benden o gün yapmış olduğu 100 liralık masrafı ödememi istiyor. Geri ödemek zorunda mıyım?

- Doğum kontrolü için rahme yumurta ulaştıran kanalların bağlanması caiz midir?

- Müslüman bayan, gayri Müslim veya ehli kitap birisi ile evlenebilir mi?

- Kürtaj yaptırmak helal midir?

- Bayan, özel hallerinde namaz kılıp oruç tutabilir mi?

- Makyajla namaz kılınabilir mi?

- Aşure sadece kız çocuğu olan evde mi pişer?

- Eşim evrak üzerinde dolandırıldı. Elindeki malları kaybetmemek için benim üzerime geçirdi. Mahkemede de boşandık. Eve döndüğümüzde, 'Ben seni kalben boşamadım' dedi, 2 yıl böyle yaşadık. Sonra yine evlendik. O iki yıl içersinde nikahsız mı yaşadık, zina mı yaptık? Eşimi bir kere 3 talakla boşadım ne yapmalıyım?

- Yeni evliyiz, eşim sürekli annesinin evine gidiyor. Annem de, ben de gitmesini istemiyoruz. Eşim kocası olarak benim sözümü dinlemek zorunda değil mi?

- Eşim HIV taşıyıcısı, iki yıllık evliyiz. Evlenirken bildiği halde bana söylemedi. Çocuğumuzun da olmasını istiyor. Ben test yaptırdım negatif çıktı, eşimden boşanmak için geçerli neden midir?

- Kadınların saç kestirmesi haram mı?

- Evlenmek için birisiyle görüşüyorum. Tanıdığım birisi istihare yaptı. Kötü rüyalar görmüş, ben şimdi bu kişiyle evlenmeyeyim mi?

- Hastalığımdan dolayı çeşitli eczanelerden ilaç aldım. Ama kocam parasını vermiyor. Günah kimin?

- Kredi ile ev veya araba almak helal midir?

- Kardeşlerimle görüşmeyeceğim diye yemin ettim, yeminimi tutayım mı, bozayım mı?

- Kızım akıl hastası, yılın bazı dönemlerinde evden kaçıyor ve aylarca eve gelmiyor. Kızımın hamile kalmasını istemiyorum. Kısırlaştırabilir miyiz?

- Herkesin bana, hatta televizyondaki sunucular bile 'Sen şeytansın' diyor. Ben şeytan mıyım?

- Büyü ile kısmet kapanır mı? Gelen kısmetlerimin hiç biri olmuyor?

-Evde 18 tane kedi besliyorum. Onları bakacak yerim kalmadı artık. Acımasız hayata bırakmak istemiyorum, kısırlaştırabilir miyim?

- Kocam beni sürekli aşağılıyor. Seni boşayacağım diyor. Ondan gizli, verdiği mutfak parasından geleceğim için para biriktiriyorum. Günaha mı giriyorum?

- Kadın hastalıkları muayenesinden sonra gusül abdesti almamız gerekli midir?

- Kadınlar erkek kadın doğum uzmanına gidebilir mi?



MB(MB/İD)