Mersin İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından, il genelindeki müftüler, din adamları ve imamlara yönelik 'Doku ve Organ Bağışı Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda İl Müftüsü Ali Melek'in organ naklini dini acıdan değerlendirdi. Müftü Melek, organ naklinin ölü vücudunun hırpalanması veya küçük düşürülmesi anlamına gelmediğini, aksine vermeye ve paylaşmaya ortam hazırladığını kaydetti. Organ bağışının dini yönden sakıncası olmadığını vurgulayan Melek, şöyle dedi:

"Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır ve 6 Mart 1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kuran-ı Kerim'in Maide Suresi'nde de 'Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı' beyan olunmaktadır."

Mersin Devlet Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Uzman Dr. Emine Çiğdem Sanlı organ bağışının tanımı, Türkiye ve dünyada organ bağışı rakamları, beyin ölümü ve organ bağışı, kimlerin bağışta bulunabileceği ve dini açıdan organ bağışı konularında ayrıntılı bilgi verdi. Din adamlarının organ bağışı konusunda insanlar üzerinde çok büyük etkileri bulunduğuna dikkat çeken Müftü Sanlı, şöyle devam etti:

"Organ bağışı konusunda sizler çığır açabilecek güce sahipsiniz. İnsanlar bu konuda gelip size danışıyorlar. Dolayısıyla desteğinize çok ihtiyacımız var. Sizlerin dini, kültürel ve sosyal etkileri çok fazla oluyor. Sizlerin desteğiyle hem dini açıdan hem sosyal açıdan katkılarınızın çok büyük olacağına eminim." 

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Ali Melek ile çok sayıda imam ve din görevlisi, Mersin Devlet Hastanesi Doku ve Organ Bağışı birimi görevlilerince doldurulan bağış kartı ve formu imzalayarak organlarını bağışladı.



Mİ(AŞ/BK/İD)