Bakanlar Kurulu kararıyla 2010 yılının Ocak ayında Samsun’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü kuruldu. Eylül 2011’de Güzen Kaya Bölge Müdürü olarak atandı. Ortada personel ve bina olmayınca yaklaşık 1.5 ay kentte kalan Kaya, Ankara Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne tayin olup kentten ayrıldı.

2 MÜHENDİS VE YENİ MÜDÜR GE

Güzen Kaya’nın görevden ayrılmasının ardından uzun süre boş kalan müdürlüğe, bu yılın başında bir mimar ve bir inşaat mühendisi daha atandı. Ancak müdürlük fiilen kurulmadığı için 2 personel geçici görevlendirme ile Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne gönderildi. Daha sonra da Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürü olan Mustafa Ayar, Samsun’a müdür olarak atandı. Atamasının kendi isteği dışında yapılması nedeniyle iptali için yargıya başvurdu. Yargı süreci devam ederken geçen nisan ayında Samsun’a geldi. 

Kurumun faaliyete geçmesi için idari bina arayışına giren Ayar, uygun binayı bulamadı. İdare binası bulunamadığı için müdürlük yine faaliyete geçemedi. Mustafa Ayar da, görev yapacağı bir müdürlük binası olmadığı için bu süre içerisinde Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nü kullandı.

11 AYDA İKİ MÜDÜR DEĞİŞTİRDİ

Atamasıyla ilgili açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı çıkmasının ardından da Ayar, geçen temmuz ayında görevinden ayrılarak Gaziantep’e geri döndü. Uygun bina bulunamadığı için bir türlü açılamayan Samsun Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü böylece 2 müdür değiştirirken, 2 personeli de başka bir kuruma geçici görevlendirildi.

GÖREVİ TRABZON'DAKİ MÜDÜRLÜK YÜRÜTÜYOR

Tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile Kültür Bakanlığı’nın kullandığı binaların bakım, onarım, inşaat, ihale, denetim ve projelendirilmesi konularında çalışma yapmakla görevli Samsun Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü bir türlü açılamadığı için sorumluluk alanındaki çalışmalarının Trabzon Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yürütüldüğü belirtildi. Samsun Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü’nün hizmete girmesi halinde Samsun, Amasya, Sinop, Ordu illerinin sorumluluk alanı içinde olacağı kaydedildi.

Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdür Vekili Çağdaş Çağlayan, Rize'den Sinop'a kadar olan bölgenin sorumluluk alanları içinde olduğunu belirterek, "Samsun'un görev alanı henüz aktif hale gelmediği için sorumlu olduğu iller de belli olmadı. Samsun'la ilgili tüm konular buraya geliyor. Biz bakıyoruz" diye konuştu.

"UYGUN BİNA BULUNAMADI"

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy müdürlüğün faaliyette olduğunu ancak bina konusunda sıkıntı yaşandığı için şimdilik Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile aynı binayı paylaştıklarını belirterek şöyle dedi:

"Müdürlük şu anda faaliyette, yalnız kendilerine ait bir binaları şu an yok. Biz kamuya ait tarihi tescilli bir bina bulmak için araştırdık. Şu an için uygun bir bina bulunamadı. Özel mülkiyete ait binalarda da araştırma yaptık. Çalışmalar devam ediyor. Uygun bina bulunması halinde kendilerine ait binada hizmet verecekler. Müdür atandı, ancak daha sonra ayrıldı. Onun yerine bakanlık tarafından uygun bir müdür atanacaktır."



YK(İS/COŞ)