KTÜ Farabi Hastanesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı ve Trabzon Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Aslan, Vakfıkebir İlçesi'nde yaşayan Ayşe ve Aydın Hindistan çiftinin yaklaşık 2 ay önce prematüre doğan bebekleri Elif Su'nun, dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle sağlığına kavuştuğunu belirterek, “Elif Su, 6.5 aylık, 880 gram ağırlığında ve 34 santimetre olarak doğdu. Solunum yetmezliği nedeniyle 2 ay süreyle solunum cihazına bağlı yaşadı. Dünyada, bu kadar küçük doğan bebeklerin yüzde 50'si ölüyor. Elif Su’da ayrıca bir risk faktörü daha vardı. Akciğerlerde, Surfaktan dediğimiz, akciğer baloncuklarının açılıp kapanmasını sağlayan bir madde var. Normalde akciğerin esnekliğini sağlayan bu maddeyi akciğer salgılar. Ancak Elif Su'da bu madde doğuştan üretilemiyordu. Prematüre bebeklerde bu beklenen bir durum, ancak bizim bebeğimizin üretim kapasitesi çok uzun süre geri kaldı. Muhtemelen bebeğin genetik olarak Surfaktan üretmede bir sorunu vardı. Dolayısıyla Elif Su'nun bu haliyle yaşaması mucize gibiydi. Onun için bebeği, 'Mucize Bebek' olarak adlandırıyoruz” dedi.

Elif Su’yu hayatta tutmak için 2 ay süreyle solunum cihazına bağladıklarını da belirten Prof.Dr. Aslan şöyle devam etti:

“Bu kadar küçük bebeğin uzun süre solunum aygıtına bağlı kalması akciğerde kanama, yırtılma, beyin kanaması, enfeksiyon gibi çok değişik sıkıntılara neden olup ölümüne yol açabilirdi. Elif Su'da da benzer sıkıntılar oldu ve pek çok badireler atlattık. Akciğeri Surfaktan maddesi üretmeyen hastalara tedavi sırasında dışarıdan bu madde ilaç olarak uygulanıyor. Surfaktan maddesi, akciğerin içine püskürtülür ve akciğerin kendi üretmesi gereken bu madde dışarıdan verilir. Pahalı bir ilaç. Dünyada bir hastada en çok 3 ya da 4 defa kullanılıyor. Dünyada bir hastaya en fazla 4 kez surfaktan maddesi verilmiştir. Biz bu bebeğe 11 kez Surfaktan vermek zorunda kaldık. Bu dünyada bir ilktir. Bu Bebek, dünyada, Surfaktan maddesi 11 kez akciğerine verilmesine rağmen sağlıklı olan tek bebektir diyebiliriz. Çünkü bu bebekler ya ölüyor ya da erken iyileşiyorlar. Bizim bebeğimiz de Allah'a şükür ölmedi, direndi.”

SAĞLIK DURUMU İYİ

Elif Su'nun hastalığına benzer bir rahatsızlığı olan başka bir bebeğe 6 kez surfaktan maddesi vermek zorunda kaldıkları için bebeğin öldüğünü söyleyen Prof. Dr. Aslan, "Elif Su'nun şu anda normal bebekten bir farkı yok. Sadece kilosu düşük, bin 900 gram civarında oldu. Boyu da uzamaya başladı ve 42 santimetreye ulaştı. Annesini emebiliyor. Bizim için önemli olan çocuğun anneyi emebilmesi, vücut ısısını koruyabilmesi, solunum yetmezliğinin olmaması” dedi.

Anne Ayşe Hindistan ise, doktorların 2 ay boyunca bebeğinin ölebileceğini söylediğini belirterek, "Durumu çok ağırdı ama doktorlar çok çaba sarf etti. Bebeğimin kurtulması mucizeydi. Şimdi durumu iyi. Bebeğimi emzirmek için yeni yeni kucağıma alıyorum. Çok mutluyum" dedi. Elif Su, daha sonra annesiyle birlikte hastaneden taburcu edildi.