CHP Bodrum Kadın Kolları tarafından Belediye Meydanı'nda basın açıklaması düzenlendi. 50 kişinin katıldığı etkinliğe Muazzez İlmiye Çığ da destek verdi. Çığ, basın açıklaması öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak ülke gündemini değerlendirdi. Kürtaj ve sezaryen konusunun nasıl gündeme geldiğini anlayamadığını belirten Muazzez İlmiye Çığ, şunları söyledi:

 "Başbakanımız kadınların başını bıraktı, öbür tarafları ile ilgilenmeye başladı. Başta nereden bu gündemin çıktığını anlamadım. Ancak gazetelerden okuduklarımdan anladığım kadarıyla iktisadi bir meseleymiş. Sağlık mevzusunda doktorlar ameliyat yaptığı kadar para kazanıyormuş. Doktorlar ise bu nedenle çok fazla ameliyat yapmaya başlamışlar. Haklılar ya da haksızlar onu bilmem. Bu ameliyatların başında da kadınların sezaryen ve kürtajı öne çıkıyormuş. O nedenle önce bunun önlemini alalım demişler herhalde. Benim düşüncem, anladığım budur. Bu gündem ekonomiye dayandı. Ancak doktorlara ameliyat yaptıkları kadar para almalarına yol vermek de fena bir şeydir."

'CUMHURİYET'İN İLK DÖNEMLERİ DAHA İYİYDİ'

Muazzez İlmiye Çığ, özellikle 1923 ile 1938 yılları arasında kadın olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Çığ, "Bu yıllarda kadınlara sataşmak gibi bir şey yoktu. Benim öğretmen arkadaşlarım Türkiye'nin her yerine dağılırlardı. Köylere kadar gittiler. Hiç birisinden 'Kötü muamele yapıldı' diye bir şey duymadık. Bilakis oralara giden arkadaşlarımıza hep kucak açtı halkımız. Mesela bir arkadaşım korka korka Diyarbakır'a gidiyor ve 30 sene oradan ayrılmıyor. Diğer bir arkadaşım 18 yaşında üzülerek, korkarak Şanlıurfa'ya gidiyor. O kadar güzel bir muamele görüyor, 30 sene ayrılmıyor. Öyleydi o zaman. Biz iki genç kız Eskişehir'den Ankara'ya gözümüz kapalı gidebilirdik. Kimse bir şey yapmadı, sataşmadı, kötü muamele etmedi. Şimdi başladı bunlar. Anlamıyorum diyorum ama anlıyorum. Memleketi idare edenler hangi kafadaysa halk da o kafada olur. Daha doğrusu o kafadaki insanlar ortaya çıkıyor" dedi.

Muazzez İlmiye Çığ, halkın da bu konuda suçu olduğunu görüşünü savunarak, "Çünkü halk tepki göstermiyor. Bunun nedeni de halkın demokrasiye hala alışamamasından kaynaklı. Demokrasinin en önemli özelliği tepki gösterebilmektir. Bakın burada da bir sürü kadın var. Tepki gösterdiklerini söylüyorlar. Ama bu tepki sayılmaz. Yığınca mektup ve telgrafı Meclis'e göndererek tepkinizi gösterebilirsiniz" diye konuştu.

Muazzez İlmiye Çığ, CHP Bodrum Kadın Kolları üyelerinin alkışları ile Belediye Meydanı’ndan ayrılarak Sır Kitabevi'nde düzenlenen imza gününe katıldı. Çığ, kitapevinde yaklaşık 2 saat boyunca kitaplarını imzaladı, okurları ile sohbet etti.

Muazzez İlmiye Çığ'ın açıklamasının ardından CHP Bodrum Kadın Kolları üyeleri basın açıklaması yaptı. Kadın Kolları Başkanı Sayime Demirtaş, kadınların kendi bedenleri üzerinde kendi tercihlerini yapma hakkının başbakan tarafından gasp edildiğini öne sürdü. Demirtaş, "Başbakan’ın kadını özgür bir birey olarak görme mantığından çok uzakta olduğu anlaşılmıştır. Başbakan, 'Sezaryenle ilgili doğumlara karşı olan bir Başbakanım ve bunu bir cinayet olarak görüyorum. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı' demektedir. Tamamen hekim ile anne arasındaki anlaşmanın konusu olan ve anne adayı ile bebeğin sağlığına yönelik olarak hekim tarafından karar verilebilen sezaryen doğumu cinayet olarak nitelemesi Başbakan’ın cehaletinin bir ürünüdür" dedi.