Diyarbakır'daki Surp Gragos Ermeni Kilisesi'nde onarım ve restorasyon çalışmaları yaklaşık 2.5 yıldır devam ederken, kilise için Rusya'nın başkenti Moskova'da 97 yıl önce top atışı ile yıkılan kulede yer alan çanın aynısı özel olarak yaptırıldı. Diyarbakır'a getirilen 'Soğan başlı' 100 kilo ağırlığındaki bronz çanın 97 yıl aradan sonra yeniden yapılacak olan kuleye asılacağı ve 4 Kasım'daki açılışta çalınacağı belirtildi. Ermeniler arasında çok önemli yeri olan klise, 4 Kasım'daki tören ile birlikte tamamen ibadete açılacak ve, 97 yıl aradan sonra yeniden bölgede çan sesi duyulacak. Çan kulesi 1915 yılında, kentteki cami minarelerinden yüksek olduğu gerekçesiyle top ateşiyle yıkılmıştı.

BELEDİYEDEN 1 MİLYON LİRA KATKI

Diyarbakır Surp Sarkis Giragos Küçük Ermeni Kilisesi Vakfı tarafından 2010 yılında  başlatılan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin de 1 milyon lira katkı verdiği restorasyon çalışmasında büyük kilise binası tamamlanıp daha önce açılışı yapıldı. Eklentilerinde ise parasızlık nedeniyle çalışmalar zaman zaman aksadı. Onarım ve restorasyon için şimdiye kadar 2 milyon TL harcanırken, toplam maliyetin ise KDV hariç 3 milyon 200 bin lira tuttuğu belirtildi. 1915 yılına kadar metropolitlik merkezi olarak hizmet veren ve tapusu Ermeniler'e ait olan klisenin büyük binası tamamlanıp geçen Ekim ayında hizmete açılmıştı.

KİLİSENİN TARİHİ

Diyarbakır Surp Gragos Ermeni Kilisesi 1376 yılında yapılmış. Merkez Tarihi Sur İlçesi'nde Ermeniler'in yoğun yaşadığı Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Kilise, 27 Mayıs 1915 yılında çıkarılan, 'Tehcir Kanunu'na kadar Ermeniler tarafından kullanıldı. 1'inci Dünya Savaşı sırasında karargah olarak kullanılan kilise, daha sonra ise Sümerbank'ın pamuk deposu olarak işlev gördü. 1960 yılından itibaren tekrar ibadete açılan 3 bin metrekarelik alan üzerindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, özellikle 1980 yılından Ermeniler'in batı illeri ve Avrupa ülkelerine çeşitli nedenlerle göç etmesi sonucu terk edildi. Cemaati olmadığı için ayin yapılmayan ve zaman zaman hırsızlık olaylarının görüldüğü kilisenin, bakımsızlık nedeniyle bazı yerleri çöktü ve kulanılamaz hale geldi.

SSFA(GG/COŞ)